Ria Oomen tevreden over terugtrekken voorstel over Europees stakingsrecht

Source: M.G.H.C. (Ria) Oomen-Ruijten i, published on Wednesday, September 12 2012, 1:14.

Ria Oomen-Ruijten (Sociale Zaken) is tevreden over de beslissing van de Europese Commissie om het "Monti II voorstel" over het stakingsrecht terug te trekken. Het voornemen was om de rechter te laten bepalen of een staking rechtmatig is en welk recht prevaleert; staking of vrijheid van diensten. Ria Oomen-Ruijten: "Ik vind het een verstandig besluit van de Commissie om dit voorstel terug te trekken, het is aan de lidstaten zelf om hier een uitspraak over te doen."

Ria Oomen: " Hieruit blijkt dat de rol van de nationale parlementen toeneemt bij het tot stand komen van Europese wetgeving want 12 van de 40 nationale parlementen, waaronder de Nederlandse Tweede kamer, hebben bij Commissaris Andor argumenten aangedragen om aan te tonen dat met dit voornemen de bevoegdheden van de lidstaten aangetast worden. Dit is de zogenaamde gele kaart procedure. "

Gisteravond in Staatsburg bracht de Europese commissaris dit nieuws aan de leden van de commissie sociale zaken en werkgelegenheid in het Europees Parlement. Oomen: " Over dit belangrijke dossier heeft mijn fractie, de EVP, al meerdere keren haar standpunt duidelijk gemaakt t.o.v. de Europese Commissie. De lidstaten hebben nu voor het eerst sinds de invoering van het Verdrag van Lissabon gebruik gemaakt van de gele kaart procedure, waarbij nationale parlementen konden aangeven dat hun bevoegdheden geschonden worden (subsidiariteit) en dat dit een zaak is voor de nationale lidstaten is. Dit is een democratische beslissing!"

Het is een eerste stap binnen de samenwerking van nationale parlementen en geeft aan dat ze gebruik maken van de mogelijkheden die het verdrag van Lissabon biedt.