Naar een sterkere Europese samenwerking

Source: C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, published on Wednesday, September 12 2012, 2:55.

De eurocrisis kunnen we alleen de baas met een sterker, krachtiger Europa. Samen deel uitmaken van Europa heeft ons veel gebracht, maar brengt ook verplichtingen met zich mee om duurzaam het eigen huis op orde te brengen en te houden. Een sterkere economische en monetaire unie is belangrijk om het vertrouwen in onze Euro en ons Europees project te herstellen. Dat is cruciaal voor ons in Nederland.

De uitslag van de verkiezingen deze week was ronduit teleurstellend, maar we zijn zeer gemotiveerd om samen met Sybrand Buma de schouders eronder te zetten om onze CDA-boodschap verder over het voetlicht te brengen. Ook in Europa hebben we nog veel werk te verzetten.

Deze week presenteerde voorzitter van de Europese Commissie Jose Manuel Barroso zijn toekomstideeën voor Europa. Centraal in zijn speech stond een federatie van natiestaten. Ik spreek liever van een unie van natiestaten. Meer Europa is niet altijd beter, het moet wat mij betreft vooral gaan om concrete initiatieven die nodig zijn om onze Europese samenwerking te versterken. We moeten concreet zijn want dat vraagt de burger van ons. Dan kunnen we uitleggen dat het in ons aller belang is. Vaak ligt de oplossing binnen handbereik en is meer daadkracht nodig om van al bestaande initiatieven een succes te maken. We moeten werken aan versterking van ons Europees project om lidstaten te houden aan duurzaam economisch en begrotingsbeleid, voor een stabiele financiele sector waar risicogedrag aan banden is gelegd. Dat is de lijn van het CDA waar ook onze politiek leider Sybrand Buma voor staat.

De weg naar herstel uit de crisis is lang, maar ondanks de vaak negatieve berichten worden er wel degelijk resultaten geboekt. Zo keerde Ierland onlangs weer succesvol terug naar de kapitaalmarkt voor staatsobligaties. Dat is alleen mogelijk dankzij stevige inspanningen om het begrotingstekort terug te dringen en economische hervormingen door te voeren. Ook in landen als Portugal en Spanje zijn wordt hard ingegrepen. Lonen gaan omlaag, pensioengerechtigde leeftijd omhoog, ingrijpende bezuinigigingen in de publieke sector worden doorgevoerd. Pijnlijk maar noodzakelijk om de tering naar de nering te zetten.

Sinds vorig jaar is het six-pack van kracht: streng toezicht op begrotings- en economisch beleid in de eurolanden. Deze regels beginnen nu hun werk te doen. Landen zoals Italie, Spanje, Hongarije en België, worden aangemoedigd en zo nodig verplicht om orde op zaken te stellen. In het Europees Parlement dring ik er op aan dat de Europese Commissie ook daadkracht toont als het gaat om de grote landen. Frankrijk moeten net zo streng worden beoordeeld als Hongarije of Portugal. Want juist daar ging het een aantal jaren geleden mis.

Ook moet de Commissie streng zijn als het gaat om onze interne markt. De motor voor groei en banen in onze Europese economie. Op papier is de interne markt compleet, maar in de praktijk blijkt dat lidstaten toch barrières opwerpen. Cijfers wijzen uit dat hier nog een wereld te winnen is.

Ik zal de komende maanden actief deelnemen aan de verdere discussie in het Europees Parlement, maar ook in Nederland want het is ontzettende belangrijk dat we een open debat voeren met onze burgers en bedrijven over de richting waarin we verder gaan met onze Europese samenwerking.