Weblog Week 43

Source: J. (Johan) Houwers i, published on Wednesday, November 2 2011.

VERLATE VERJAARSDAGVISITE, WERKBEZOEK STAATSSECRETARIS BLEKER AAN WINTERSWIJK, VVD AFDELINGS-BESTUUR, FRACTIE IN WINTERSWIJK, PETITIE ZOUT IS FOUT, VAO WATERKWALITEIT, TECHNISCHE BRIEFING EENVOUDIG BETER, EXTRA STEMMINGEN OVER EURO-TOP, TELEFONISCHE AFSPRAAK, VVD BOXMEER, OVERLEG OVER GELDERS PAARD, VVD RIJK VAN NIJMEGEN, VOORZITTEN AO STAATSBOSBEHEER, AVONDWERK, AFSPRAAK PROF HUGO PRIEMUS, TEAM-MEETING, 3E STEMMINGEN, ONTVANGST CHINESE DELEGATIE, MAURO, AO BEHANDELVOORBEHOUD VISSERIJBELEID, STEMMING OVER MAURO, REGIOBEZOEK WEST-FRIESLAND, SPEECHTRAINING BIJ SPEECH REPUBLIC.

Ik kijk terug op een heel volle en enerverende week. Waarin ik veel politieke handigheden heb gezien. Maar daarover later meer.

Zondag begon gewoon met de twee-wekelijkse presentatie van mijn radioprogramma op de lokale radio SlingelandFM in Winterswijk: "Op de koffie". Daarna snel naar huis waar de familie wacht. Want door mijn drukte en ook de volle agenda's van uithuizige kinderen, hebben we besloten mijn verjaardag (4-10, dus werelddierendag) te vieren op deze zondag en dat doen we door samen met de beide oma's, de kinderen en onze kleinzoon een brunch te hebben, en daarna 'smiddags een visite met de overige familie erbij. Leuk en gezellig. Als iedereen weg is, ga ik (ongezellig voor mijn vrouw) aan het lezen en schrijven, want de politieke activiteiten gaan gewoon door.

Maandag eerst zoals gewoonlijk naar mijn makelaarskantoor, even kijken hoe de handel loopt. En dat gaat weer iets beter, er is meer verkoop !! Ik heb daar ook een gesprek met een klant over zijn wensen, maar de collega's praten daarna verder. Vanaf 12.00 uur dan naar een werkbezoek van Staatssecretaris Bleker aan het Waardevol Cultuurlandschap Winterswijk. Omdat de staatssecretaris later is, heb ik tijd om met alle aanwezige fractievoorzitters enig overleg te hebben over actuele politieke zaken, zoals de beperkte informatie die het college ons geeft over de aanleg van een fietsoversteekplaats waarvoor ten onrechte geld wordt gehaald uit een behaald aanbestedingsvoordeel en/of wordt "geleend" van de toekomst. En verder spreek ik ook over onze opstelling inzake de begroting. Waar gaan we bezuinigingen doorvoeren. Altijd goed om dit soort zaken even af te stemmen. Ook de beoordeling van een onjuist collegebesluit over een verleende garantie voor het "Steengroevetheater" komt aan de orde. Na afloop van het bezoek ga ik naar huis en dan vlot naar een VVD afdelings-bestuursvergadering in Winterswijk, om te praten over de lokale politiek. Leuk dat er een aanstaand nieuw jong bestuurslid aanwezig is. Goede zaak.

Na een uurtje ga ik weg omdat mijn inbreng dan klaar is, en ik naar onze fractievergadering moet gaan. Daar bespreken we punt voor punt allerlei zaken uit de Winterswijkse begroting. Wat worden onze hoofdaandachtspunten? Dat wordt die avond bepaald en dan is het toch nog weer snel 23.15 uur. Thuis nog even een wijntje met Gerrie.

Dinsdag sta ik extra vroeg op ( 5.00 uur ) zodat ik met mijn koffertje met kleren en informatie op tijd in de auto zit om voor de files in Den Haag te zijn. Dat lukt. Ik ben om 8.15 uur in Den Haag. Dan direct naar werkkamer en divers overleg vanaf 9.00 uur. Dan de fractievergadering en daarna een petitie-ontvangst over een actueel onderwerp, in dit geval een groep mensen uit Friesland, die zich zorgen maken over de bodemdaling als gevolg van de zoutwinning in Friesland en ze vragen ons om vaart te maken met de winning van zout onder het wad en stoppen met zoutwinning onder het land, omdat dit verdere schade (scheuren in muren van huizen etc.) voorkomt. Ik mag als voorzitter de petitie in ontvangst nemen en enkele woorden spreken, maar natuurlijk geen politiek oordeel. Tijdens het Tweede kamer vragenuurtje heb ik geen rol en dus kijk ik dat op de TV op mijn werkkamer terwijl ik stukken lees. Bij de stemmingen moet ik er wel zijn en meteen daarna heb ik een Verslag Algemeen Overleg Waterkwaliteit, een vervolg op een eerdere vergadering, en nu in de plenaire zaal waarbij moties kunnen worden ingediend. Bij een van de indieners stel ik vragen over nut en noodzaak van de motie. Ik vind die motie overbodig, omdat de staatssecretaris, al eerder op mijn vragen, toezeggingen had gedaan over de financieringsoplossing voor de rioleringsaanleg op Bonaire. Dan een korte procedurevergadering waarin we afspreken hoe over een aantal brieven en stukken vergaderd wordt. Welke behandelvorm en wanneer. Dit is vaak al een eerste moment om een zaak belangrijk te maken of niet. En daarover beslissen we zelf als Kamerleden. De daaropvolgende technische briefing geeft ons meer inzicht in de situatie van ruimtelijke ordeningsregels nadat er een opschoning van die regels is geweest en er inderdaad meer op de kracht en creativiteit van de burgers en bedrijven en gemeentes en provincies wordt vertrouwd. Later op de avond moeten we dan nog stemmen over de voorstellen inzake de Euro-top. Premier Rutte krijgt een wensenlijstje mee en hij komt snel naar de Tweede Kamer omdat hij ook in de Eerst Kamer vergadert over de Algemene Politieke Beschouwingen daar. Ik lees daarna nog diverse stuken en luister naar een lopend debat in de plenaire zaal.

Woensdagmorgen eerst een telefoonafspraak. Uit efficiëntie-redenen bespreek ik via de telefoon met een top-bestuurder van een waterbedrijf enkele technische zaken over waterbeheer. Dat scheelt beiden reistijd, maar we constateren toch dat ik er een keer kom kijken voor nieuwe ontwikkelingen. Na enig intern overleg ontvang ik dan een groep enthousiaste VVD-ers uit Boxmeer. Ik bespreek de gang van zaken in Den Haag, mijn persoonlijke weekschema en beantwoord vooral veel vragen. Leuk, hoewel mijn middagbroodje er daardoor bij in schiet. Want aansluitend wachten enkele Gelderse Paard fokkers, die van mening zijn dat er een onzuivere bloedlijn wordt gevoerd bij de fokkerij van het huidige Gelderse Paard.

Ik geef aan dat ik daar weinig in kan doen, en dat ik ook wel begrip heb voor de argumenten van de andere fokkers om er andere kenmerken aan toe te voegen. Het Gelders Paard ontwikkelt zich ook voor een breder publiek, omdat er geen boeren meer zijn die werken met een paard voor de ploeg. Deze groep wil de naam Gelders Paard echter alleen laten gelden voor veel zuiverder geslachtslijnen. Die zuiverheid kan ook gehandhaafd, maar ook andere paarden mogen van mij Gelders Paard heten. Gelderse paarden liepen ook dit jaar weer voor de Gouden Koets !! Dan een gesprek met VVD-ers uit het Rijk van Nijmegen. Ook leuk om Gelderse VVD-ers te ontmoeten in Den Haag. Daarvoor heb ik elke woensdag tijd ingeruimd. Dan ben ik voorzitter bij een AO Staatsbosbeheer. Dat gaat er best fel aan toe en ik moet als voorzitter streng zijn qua tijd en qua interrupties. Toch lukt het om binnen de afgesproken tijd het overleg netjes af te ronden. Ik ben wel te laat voor de borrel die wij in ons gangetje hadden omdat we vandaag precies een jaar in de Tweede Kamer zitting hebben. Dan ga ik later weer lees- en vooral ook mail-werk doen, terwijl ik andere debatten volg via de TV.

Donderdag wordt er eerst vergaderd in onze fractiecommissie Omgeving, ter voorbereiding van zaken die lopen en deels volgende week in de fractie komen. Goede voorbereiding blijft erg belangrijk en we bespreken veel met elkaar zodat onze inbreng goed afgestemd is en ook scherp en helder geformuleerd. Dan een procedurevergadering en aan het eind van de morgen een diepgaand gesprek met professor Priemus die ik had uitgenodigd om bij mij eens te komen praten over ruimtelijke ordeningsprincipes en grondexploitatiebeleid. Hij geeft zelf aan veel ruimere bestemmingen te willen, zoals ik ze ook graag wil in de Structuurnota Infra en Ruimte. Hij komt ongevraagd ook nog te spreken over de permanente bewoning van recreatiewoningen en wonen in het algemeen. Zijn stelling: maak alleen een bestemming wonen en schaf alle verschillen en alle controle af !! Hé, dat is een geluid waar ik het voor de toekomst helemaal mee eens ben !! De VVD heeft dat ook al eens eerder uitgesproken voor toekomstige bestemmingen, maar hij kijkt ook naar bestaande situaties en zegt dat je dan nu daarover ook kan besluiten, met enkele uitzonderingen waar bijvoorbeeld huisjes in de beschermde natuur staan, maar dan moet je ze misschien maar "wegkopen".

Dan spreek ik met de beleidsadviseurs en communicatieadviseur over mijn portefeuille en woordvoerderschap en de zaken die daarin de komende maanden spelen. Waar gaan we aandacht aan schenken en hoe. Begin van de middag zijn er dan weer stemmingen en ook een regeling van werkzaamheden. Daarbij worden felle discussies gevoerd, omdat het daarbij gaat over de manier waarop de besluitvorming rond de mogelijke uitzetting van Mauro wordt besproken. Alle discussietechnieken worden in dat debat gebruikt zo lijkt het, en als de voorzitter heeft geconcludeerd dat dit onderwerp vandaag zal worden behandeld en dat er ook vandaag zal worden gestemd, weet een D66 kamerlid, middels een handige vraag de voorzitter te verleiden om op die vraag nog weer antwoord te laten geven door een CDA kamerlid. Daarmee is het debat heropend en dan is er weer verdere discussie en uiteindelijk zelfs een verzoek tot mondelinge stemming over deze regeling van werkzaamheden en dan met name het moment van de stemming. De oppositie vermoedt dat het CDA deze kwestie wil afronden voordat het CDA congres daarover een uitspraak kan doen. De stemming levert door steun van PVV-VVD-CDA en SGP op dat er vandaag zal worden gestemd. Dan ga ik mee als invaller-voorzitter naar een ontvangst van een Chinese delegatie in de Eerste Kamer, waarbij de voorzitter van de Eerste Kamer, de heer De Graaf, de plv voorzitter van de Tweede Kamer, de heer Van Beek, de voorzitter van de commissie Buitenland, mevrouw Albayrak en ik als plv voorzitter van de commissie Economische Zaken en Landbouw in het Engels met tolken een gesprek voeren met een Chinese delegatie. De rode loper ligt uit en er staan behoorlijk wat mensen op het Binnenhof. Een wat plechtige ontvangst waarbij ik aandacht vraag voor de mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven om samen met de Chinezen te werken aan extra waterprojecten in China. Dat wordt positief benaderd. Leuk. Een AO over Visserij vraagt dan de aandacht en dan is het wachten op het moment van behandeling in de grote zaal van de besluitvorming rond Mauro. Daar gaat het weer fel, met onderhuidse en openbare aantijgingen, opmerkingen over een mogelijke rol van de PVV bij dit dossier, dan diverse schorsingen, meerdere moties met verschillende reikwijdtes en ook weer de discussie over het besluitmoment. Na diverse schorsingen en tussendebatjes komt de oppositie dan met de vondst om de ingediende moties aan te houden zodat daarmee toch bereikt wordt dat er na het CDA congres verder wordt gesproken, of in ieder geval gestemd over deze zaak.

Bijna iedereen probeert met gebruikmaking van de reglementen de zaken zo te laten lopen als gewenst om de gewenste besluiten een maximale kans te geven. Daarbij voel je af en toe de politieke druk toenemen.

Als we dan tenslotte rond 01.00 uur stemmen komt alleen een CDA motie in stemming en deze wordt verworpen. Ik ga dan met enkele collega's nog even naar Nieuwspoort waar ook een deel van de pers is. En dan kan het ook wel eens wat later worden...

Vrijdag morgen verslaap ik mij een beetje (telefoonwekker bleek leeg) zodat ik niet meer met de trein kan gaan zoals ik wilde, maar nu met de auto naar Enkhuizen en daar ben ik net op tijd voor vertrek met de bus met voornamelijk VVD-wethouders en Noord Hollands VVD gedeputeerde Elisabeth Post, langs diverse projecten op het gebied van wegenaanleg, ruimtelijke ordening en vooral ook glastuinbouw. Leuk werkbezoek met fractievoorzitter Stef Blok en collega's van Beek, Lodders en Berckmoes. We sluiten het bezoek af met een ontmoeting met diverse VVD-ers uit West Friesland. Ik zie ‘savonds het gesprek bij Pauw en Witteman van Henk Bleker. Hij legt de CDA worsteling inzake besluitvorming rond Mauro goed uit. Maar zijn uitnodiging voor Mauro, om samen met hem naar de voetbalwedstrijd Twente - PSV te gaan wordt blijkens diverse reacties op twitter niet positief beoordeeld. Mauro wijst de uitnodiging overigens af......

Zaterdag het vervolg van intern VVD overleg van 9.00 uur tot 17.00 uur Tussentijds nog enig telefonisch politiek overleg waar ik hier niet verder over kan melden. Het VVD overleg is heel leuk en inspannend om te doen en ik ben dan ook tamelijk leeg als ik daarna begin van de avond in Winterswijk op de bank plof. Samen met Gerrie op TV Twente-PSV kijken is dan de afsluiting van een drukke week in de politiek. En natuurlijk ook uitgebreid bijpraten en al een enkele bewaarde krant bij lezen.

Zo ben ik weer op de hoogte van alles in Winterswijk en klaar voor een kort weekend, Het zijn drukke tijden, waarover U volgende week weer meer kunt lezen of als U mij volgt ook elke dag op twitter: @johanhouwers.

Johan Houwers