Weblog Week 42

Source: J. (Johan) Houwers i, published on Tuesday, October 25 2011.

HERFSTRECES, PRESIDIUM, FRACTIEVERGADERING, VEEL GEMEENTEBEGROTINGSVRAGEN, RAADS ACCOUNTANT, WERKBEZOEK NIEUWSVERZAMELAAR, WERKBEZOEK RHEDEN, SPREEKBEURT ALV VVD RHEDEN, WERKBEZOEK MEGA GLAS-TUINBOUWBEDRIJF, RAADSBEGROTINGSCOMMISSIE, RADIO DISCUSSIE BIJ BNR IN AMSTERDAM, BRUILOFT, FRACTIE IN DEN HAAG EN TWEEDE KAMER VERGADERING OVER EURO TOP

Zondag begin ik met een familie bezoek en een onroerend goed advies. Komt allemaal goed. Dan naar een voetbalwedstrijd van mijn zoon kijken. Zie alleen tweede helft, hij speelt goed, maar dit team is minder ingespeeld en de tegenstander wint op gelukkige wijze door enige verdedigingsblunders. Daarna met Gerrie op de fiets, genieten van mooie nazomer-weer, kijken bij diverse boerderijen en verbouwingen, en daarna veel leeswerk en de hele avond de vragen opgesteld over de gemeentelijke begroting. Ik vind dat er veel onduidelijkheden in zitten, veel losse eindjes en ik zie ook veel risico's, zoals de vraag of we als gemeentelijke organisatie de afgesproken bezuiniging wel halen en of we wel snel genoeg voldoende bouwgrond kunnen verkopen om onze plannen mee te betalen.

Maandag een overleg op kantoor Houvast, even bijpraten met allen, en daarna diverse kleine administratieve zaken afgewerkt. 's Middags vooroverleg over de functioneringsgesprekken die gevoerd gaan worden met de griffier en de burgemeester. Daarna presidium, een overleg van fractievoorzitters waarin we de gang van zaken in raadsvergaderingen bespreken en ook evalueren. Geen politieke besluiten, wel info-uitwisseling en agendering. Ook dat is soms al een voorbode van hetgeen gaat komen..... Wat komt wel of niet op de raadsagenda en waarom wel of niet. Na afloop dan nu de fractievergadering waarin we de begroting extra bespreken. Iedereen heeft de vragen van VVD-gemeenteraads-collega Frank Roerdinkholder en mij gezien en vindt dat deze een goede weergave zijn van onze aandachts- en zorgpunten. Wordt al met al toch nog middernacht

Dinsdag dan weer eerst Houvast kantoor overleg met bespreking van voortgang verkoop van alle panden welke bij ons makelaarskantoor in bemiddeling zijn. Met de binnendienst-dames gezamenlijk overleg over aanpak van opdrachten en werkverdeling. Daarna enkele privé afspraken en vervolgens 's avonds naar raadszaal voor extra uitleg van accountant over onze begroting en enkele begrotingsregels.

Daarbij blijkt dat bij ons het college wel degelijk buiten het boekje gaat (qua wet doordat ze al beschikken over geldmiddelen van 2012 waarvoor wij nog geen akkoord hebben gegeven) en ondanks moties toch beschikt over meevallers. Dat moet stoppen en daar gaan we ook een punt van maken. Verder blijkt dat we een gaatje in de wet hebben gezien in die zin, dat we als raad en college eigenlijk steeds maximaal per jaar voortuit kijken, een besluiten nemen over slechts een jaar, maar door meerjarige arbeidscontracten of contracten voor onbepaalde tijd eigenlijk toch indirect wel degelijk langjarig verplichtingen aangaan. De accountant zal dit aankaarten in landelijk overleg van accountants werkzaam in de gemeentelijke overheid.

Woensdag overleggen met nieuwe zakelijke accountant. Daarna naar een werkbezoek aan Profactys in Almere. Een bedrijf dat in opdracht van andere bedrijven nieuws verzamelt en dat op gepaste wijze aanlevert. Hier blijkt dat nieuws op zich waarde heeft en dat iedereen zeer veel interesse heeft voor de wijze waarop men in het nieuws komt. Bijvoorbeeld een automerk dat een nieuw model uitbrengt kijkt hoe hierop wordt gereageerd. Dan kan men daar gepast op reageren. Gebeurt in politiek ook wel, zeker in verkiezingstijd. Helaas krijg ik tussendoor bericht dat de dochter een praktisch rij-examen niet heeft gehaald. Jammer, volgende keer beter. Dan rijd ik door naar Rheden waar ik met VVD-afdelingsbestuurders een bezoek breng aan enkele probleemlocaties in de gemeente Rheden (Gelderland): de (mogelijke goederen)spoorlijn, de aanpak van de doorgaande weg en ook de feitelijke ruimte voor agrariërs. Daarna een ledenvergadering meegemaakt en daar gesproken over mijn Haagse ervaringen en actuele politiek.

Donderdag ben ik om 8.00 in Huissen om met de bus mee te gaan naar een heel groot glastuinbouw-bedrijf in Emsbüren. 100 hectare, en dan glastuinbouw, warmte- en energiewinning, een tuinwinkel en een bezoekerscentrum. Hier blijkt een echte ondernemer bezig die op grotere schaal denkt. We krijgen een goed beeld van mogelijkheden voor de toekomst. 's Avonds dan commissievergadering over de gemeentebegroting. De discussie wordt aan het eind scherp, omdat ik met anderen meen dat we allerlei informatie achter de begroting missen, pas uitleg krijgen als we doorvragen en over de ambtelijke organisatie wordt een zeer beschermend en conservatief verhaal gehouden. Ook hier moet echter ingeleverd kunnen worden. Wordt nog een begrotingsbehandeling met scherpe keuzes. Na afloop heb ik telefonisch overleg met de communicatiemedewerker die mij - ondanks late tijdstip- bijpraat over de onderwerpen van een radioprogramma van morgen. Goede voorbereiding is belangrijk.

Vrijdag ga ik op tijd naar Amsterdam en heb mij nog wat extra ingelezen in de onderwerpen die spelen en kijk ook extra naar actualiteit, maar dat is eigenlijk al dagelijkse routine. De dood van Khadaffi, het huurbeleid en de euro-top zijn de meest wezenlijke onderwerpen. Het gesprek is samen met Jacques Monasch van de PvdA. Gaat best goed en ik krijg redelijk de ruimte om onze visie neer te zetten.

'sAvonds dan met Gerrie naar een bruiloft van een collega van haar, waar we een leuk feest vieren, en zeker ook dansen op leuke live muziek. Dansen is plezier voor twee !!

Zaterdag vertrek ik samen met Gerrie en dochter Jetske naar Den Haag voor de plenaire vergadering van de Tweede Kamer. We zijn ruim op tijd, en ik kan dan ook Jetske, die niet aanwezig kon zijn bij mijn installatie vorig jaar, nu allerlei ruimtes laten zien. We kijken ook in de grote vergaderzaal en de oude zaal etc. Zij krijgt goede indruk van onze werkruimtes. Daarna gaan zij winkelen en ga ik naar een fractievergadering. De plenaire vergadering blijkt langer te gaan duren dan verwacht, en bij het einde van de vergadering dient de oppositie enkele moties in, die als een soort wisselgeld gelden voor (oppositie-)steun aan onze nationale euro-opstelling. Er komt overeenstemming en daarmee is er een beeld van wat het Nederlandse parlement in meerderheid wil met de euro. Nu is het aan het kabinet daarmee in Europa aan de slag te gaan. We zullen de komende dagen zien wat er uit komt..........

Voor de stemming willen we samen gaan eten, maar dat lukt qua tijdsplanning niet en zo gaan dochter en echtgenote wel samen eten en wij gaan vergaderen. Dan ziet mijn dochter blijkbaar Mark Rutte een tafel verder zitten, twittert daarover en zij vraagt hem dan om samen op de foto te gaan. Daarin stemt de premier toe en zo is zij helemaal blij en heeft zelf ervaren hoe toegankelijk onze premier is, en daarnaast heeft zij ook ervaren dat eigen initiatief ook hier loont.

Wij zullen zien welke politieke initiatieven er de komende week komen en ook of deze dan worden beloond.

Tot volgende week.

Johan Houwers