Weblog Week 41

Source: J. (Johan) Houwers i, published on Wednesday, October 19 2011.

COALITIE-OVERLEG WINTERSWIJK, RECEPTIE, FRACTIE WINTERSWIJK, ONTMOETING GELDERSE GEMEENTEBESTUREN, AO VISSERIJ, VOORZITTEN AO VERGUNNING EEMSCENTRALE, BEZOEK DUITS PARLEMENT, EXTRA STEMMINGEN , AO WATERKWALITEIT, MEDAILLE-UITREIKING, PRESENTATIE VERKEERSONDERZOEK EN VVD-BESTUURDERS ACHTERHOEK

Zondagmorgen mijn vaste radioprogramma gedaan volgens schema en ook veel leeswerk voor Den Haag.

Maandagochtend direct coalitie-overleg in Winterswijk in raadzaak over de de zorgelijke begroting. Eerste indrukken uitgewisseld. Het idee is dat er te veel wordt doorgeborduurd op nieuwe plannen en uitgaven terwijl we echt moeten gaan beperken qua uitgaven. Ook nog niet uitgegeven geld aan nieuwe plannen kan even geparkeerd worden totdat de daarmee samenhangende inkomsten zeker zijn. Dat is ook beter uit te leggen dan een algehele extra bezuinigingsronde in de sport, die bovendien ook nog eens lijnrecht ingaat tegen het vastgestelde sportbeleid. Dat wordt nog interessant in de behandeling van de begroting. Ook OZB verhoging ligt lastig. ‘s Middags naar de receptie van 60-jarig echtpaar Van Duinen, bij wie ik in mijn studententijd veel heb gewerkt in de horeca. Ontmoette daar mensen met familielid werkzaam in Tweede Kamer. De wereld is klein. Even herinneringen opgehaald. Vervolgens overleg in bijkantoor Varsseveld, waar ik met collega overleg over extra activiteit in deze vestiging. ‘s Avonds dan de fractievergadering in Winterswijk, waar we Chris van den Bos vanuit de PS fractie op bezoek hebben en zo ook de relatie met de provincie optimaal houden. Hij praat ons bij over ontwikkelingen in Achterhoek en provincie, zoals Achterhoek 2020 . Dan de commissie-stukken voorbesproken en lijn bepaald.

Ook de garantie voor Steengroeve-theater besproken met kritisch geluid van een afdelingslid. Toch steun!

Altijd leuke discussies over inhoud en procedure. Maar het werd wel laat, 00.00 uur toen we klaar waren en dat vond ik te laat om nog naar Den Haag te gaan. Dus wijntje thuis en even napraten.

Dinsdagochtend dan in alle vroegte voor de files uit naar Den Haag. Daar ben ik dan om 8.15 uur als een van de eersten in het gebouw. Lezen, mail beantwoorden en daarna overleg. Dan de normale volgorde: fractievergadering, mondelinge vragen, stemmingen en dan voorzitten AO Spoor, waar minister Schultz een ijzersterk verhaal neerzet over haar aanpak van verbetering van openbaar vervoer en haar relatie met ProRail en nu reageert op in haar ogen onterechte verhalen over (nog) niet bestede gelden voor spooronderhoud. De kamer wacht nadere informatie af. Tussentijds nog even contact met Winterswijkers over aanvagen en wensen die op politieke agenda staan. Vervolgens overleg met de burgemeesters en wethouders van enkele grote Gelderse steden. Ik schuif later aan maar maak wel afspraken voor nader overleg. Als Gelders kamerlid kan ik brugfunctie vervullen en dat wil ik ook.

Woensdag begint met intern overleg over ruimtelijke ordening en water en dan het AO landbouw en visserij raad. Nog weer gevraagd om aanpak tegen illegale dump van beelden door Greenpeace op zee. Direct daaropvolgend wordt een Verslag AO gedaan omdat daarin ruimte is voor het indienen van moties.

Anderen maken daar fors gebruik van, o.a. met EHEC extra geld motie (die VVD heeft gesteund) en verbod op vissen voor Afrikaanse kust (geen steun VVD, helaas wel aangenomen). De VVD-afdeling Nederbetuwe komt dan langs en nadat ze de gebouwen hebben bekeken hebben we een leuk gesprek over allerlei politieke onderwerpen, de samenwerking met de PVV, de verkleining van de Tweede kamer tot 100 leden, de fusie van provincies (wel doen !!) en mijn ervaringen in Den Haag (veel aandacht voor pers en uitleg besluiten). Afspraak met Loek Hermans als voorzitter van Greenport Holland over de topsector en hoe we de glastuinbouw goede toekomst kunnen bieden. Daarbij is kwaliteit en voedselveiligheid heel belangrijk. Dus ook systeem van “tracking and tracing” waarmee de consument de informatie kan krijgen waar product vandaan komt, hoe het vervoerd is etc. Ook van belang als er ergens iets mis gaat, dan is bron snel herkenbaar en schade te beperken. Heb al veel gezien in de glastuinbouwwereld mede door prima contacten met lobby-isten Henk van Ginkel en Eveline Herben.

Het bezoek aan de wijn en brood bijeenkomst zit er niet meer in en zo heb ik dan in ledenrestaurant een hapje gegeten met fractiegenoten en daar ook even bijgepraat over lopende politiek zaken, o.a. de waarschijnlijkheid dat we zaterdag 22-10 als Tweede Kamer gaan vergaderen over de euro-top.

Wordt voor velen die vakantie hadden gepland een “terugkomdag”. Vanuit mijn reces-adres Winterswijk is dat goed te doen….. Wel bijzonder, Tweede Kamer vergadering op zaterdag !!

Donderdag fractiecommissie Omgeving ter voorbereiding van enkele fractiestukken en overleg over diverse inbreng in vergaderingen over omgeving. Dan voorzitten bij een AO over de vergunningverlening voor kolencentrale in Eemshaven. De Kamer gaat er niet over maar wil wel politieke signalen afgeven. Staatssecretaris Bleker legt de bal daar neer waar deze hoort, bij de aanvrager die nog wat aanvullende info moet leveren en dan zal hernieuwd oordeel de definitieve vergunning kunnen zijn.

Tijdens lunch dan ontmoeting met leden van Duitse Bundestag. De euro is natuurlijk gespreksonderwerp en ook de toekomstige energievoorziening, duurzaam en wel of geen kern-energie-noodzaak?

Ter voorbereiding van het AO waterkwaliteit heb ik dan gesprek met enkele vertegenwoordigers van de afvalwater-behandelings-wereld. Dan hebben we fractie over de extra stemmingen die er aan komen.

De stemming zelf wordt nog even vooraf gegaan door een kort debat over een teletekst bericht dat minister Donner nu officieel kandidaat zou zijn voor functie van vice-voorzitter Raad van State. De Kamervoorzitter krijgt bericht van minister president dat daar geen sprake van is. D66 krijgt gevraagde schorsing en legt daarna geen barrière voor mogelijke kandidatuur van een zittende minister, zoals een deel van de oppositie wel wil. Dan diverse stemmingen, waarvan U resultaat altijd vrij snel kan terugvinden op onze Tweede kamer site. www.tweedekamer.nl

In het daaropvolgende AO Waterkwaliteit spreek ik mij uit voor een rendementsmaximum van 6% op de kapitalen in de drinkwaterbedrijven, zoals ook door meerdere deskundigen geadviseerd. Verder ga ik ervan uit dat we nog genoeg tijd hebben om de normen van de kaderrichtlijn water (KRW) te halen. Daarin is bepaald dat we onze waterkwaliteit in 2027 moeten hebben verbeterd, en dat kan nog zeker lukken. Daarvoor is dan nog wel wat extra geld nodig, maar vooral ook veel creativiteit en gebruik van de natuur als zuiveringsorgaan. Verder vraag ik bij de staatssecretaris speciale aandacht voor de financiën bij de aanleg en het toekomstig onderhoud van rioolwaterzuivering op de BES eilanden, en dan speciaal Bonaire. Daarover krijg ik voor de kerst uitsluitsel. Verder vraag ik extra steun voor onze waterbedrijven die in het buitenland goed werk doen en daar onze water kennis en kunde te gelde maken. In China bijvoorbeeld is nog veel te doen en veel te verdienen. Als de voorzitter de hamer laat vallen voor einde vergadering ga ik spoorslags naar Winterswijk, waar ik laat in de avond aankom, ook op donderdag avond nog beperkte doorstroming op A12 door wegwerkzaamheden.

Vrijdagmorgen ga ik naar het Omnisportcentrum in Apeldoorn om daar namens de Tweede Kamer enkele van de 170 uit te reiken medailles voor militairen die terug zijn van missies uit te reiken. Eerst ontvangst met enkele hooggeplaatste militairen van verschillende onderdelen. Dan naar de sportzaal met veel publiek op tribune en dat gaat er formeel aan toe, met drie maal tromgeroffel als ere-saluut en muziek. Ook inspectie door de officier van dienst. Mooie toespraak met aandacht voor waardering en respect en nut van bijdrage aan internationale veiligheid.

We onderscheiden deze mannen en vrouwen die voor Nederland in het buitenland nuttig en nodig werk doen en dan een half jaar van huis zijn. Goede zaak waar ik graag mijn steentje aan bijdraag. Krijg wel speciaal gevoel als ik eerste speldje in handen krijg. In de korte gesprekken met de betrokkenen breng ik dank en waardering over. Gelukkig zijn van deze uitzendingen allen heelhuids teruggekomen.

Ook partners en kinderen krijgen terecht aandacht. Daarna broodje eten met de betrokkenen.

Terug naar Winterswijk waar ik mooi op tijd ben voor een presentatie van een onderzoek naar de (on)mogelijkheden en kosten van een verkeersproject: oversteek of tunnel onder spoor als verbinding tussen twee delen van Winterswijk. Ik luister met stijgende verwondering en begrijp niet zo goed hoe men serieus een oplossing kan presenteren die meer problemen creëert dan oplost. Zo blijkt de huidige doorgaande route in een aantal varianten afgesloten en deze wordt verlegd naar woonstraten, blijkt een aantal bedrijven niet meer bereikbaar, is een rotonde aan een zijde van het spoor wisselend 1,50 tot 2,40 onder huidige maaiveld gedacht, en dat in een doorgaande industrieverkeersroute…. Een eerdere eenvoudigere oplossing, die vroeger al eens de voorkeur van de raad had, wordt met twee zinnen “weggepraat”.

En ook opvallend is hoe men bijzonder veel aandacht heeft voor de wensen van twee bedrijven, die iets nieuws willen, dat hier wellicht niet past, terwijl er nog volop bedrijfsgebouwen leeg staan in Winterswijk. Deze plek moet worden ingevuld met kwaliteit. Als ik daarover iets wil vragen -na netjes eerst alle burgers de ruimte te hebben gegeven en te hebben geluisterd naar de uitgebreide inbreng van andere raadsleden- krijg ik van de voorzitter te horen dat het nu afgelopen is en dat we de plek gaan bekijken.

Dat kijken vind ik niet nodig want die plek ken ik wel en de oplossingen lijken irreëel, en het onderzoek is dus zeker nuttig geweest om dat duidelijk te krijgen. Dat alles nog even afgezien van de forse kosten, waarvoor men snel de provincie als financier aanwijst. Maar de provincie wil juist geen pin-automaat meer zijn.

Zaterdag dan naar een overleg van achterhoekse VVD-bestuurders in ‘s Herenberg (Montferland) waar wordt gesproken over intergemeentelijke samenwerking. Goede zaak, die misschien klein moet beginnen om praktisch te zijn. Hier ontmoeten we elkaar als VVD‘ers in de Achterhoek en wisselen ook andere ervaringen uit. Op diverse plekken blijkt OZB stijging niet nodig !! Daarna heb ik nog een afspraak met een jonge enthousiaste liberaal die politiek actief wil worden. Advies: eerst lid worden van de VVD en dan vooral zelf actief zijn, meedoen in de afdeling, veel cursussen doen ter verbreding van politieke kennis. Ook goed met partner overleggen, want politiek is iets wat je hele dagen meeneemt en dus echt onderdeel van je leven wordt. Dat is leuk, maar steun partner is daarvoor zeker nodig. Gemeenteraadslid is prima start, maar geen full-time functie en soms lastig te combineren met hobby en gewone baan.

Maar waar een wil is, is een weg…….. Ben benieuwd waar ik betrokkene nog tegen kom.

Dan ga ik maar even namens de VVD-fractie naar de opening van de accommodatie van onze hockey vereniging Avanti. De kunstgrasvelden liggen er prima bij, de gebouwen zijn opgeknapt en de leden zijn enthousiast. De voorzitter bedankt dan ook allen en natuurlijk vooral de gemeente voor deze stappen. Zelf spreek ik met enkele politici en burgers over deze modernisering van de accommodatie en de verdere stappen. Daarbij geef ik aan dat het misschien wel nodig is de volgende stappen pas te doen als er ook zekerheid is over de verwachte inkomsten om die uitgaven te kunnen betalen. Ook bij de overheid moet het geld er wel eest zijn, voordat je het uitgeeft. Deze discussie eindigt bij de besluitvorming rond de begroting. Ben benieuwd !! Dan tot slot nog iets landelijks:

Minister Kamp is momenteel bezig met pool van mensen die al iets verder zijn en als jongere tot 30 jaar al actief zijn in VVD. Die hebben we in Winterswijk ook! Dat is echt werken aan “de toekomst van de VVD” Dat doe ik op mijn manier ook en daarover schrijf ik volgende week weer.

Johan Houwers