Weblog Week 40

Source: J. (Johan) Houwers i, published on Thursday, October 13 2011.

EDISON POPPRIJS 2011, WERKBEZOEK FLEVOLAND, DISCUSSIEAVOND BIJ JOVD, VERJAARDAG, PARTIJCOMMISSIE, VVD HAREN EN ELBURG OP BEZOEK, BEZOEK AAN DOCHTER VOOR OORDEEL KOOPAPPARTEMENT, MEDIA-TRAINING, BEZOEK DELEGATIE UIT INDONESIË, WERKBEZOEK NOORDZEEKANAAL EN WINTERSWIJKSE BEGROTING LEZEN

Zondagmorgen stukken lezen en eind van de dag naar Rotterdam voor uitreiking van de Edisonprijzen in het World Trade Center. Dat is een leuke happening met de winnende artiesten, die zichtbaar plezier hebben in hun vak.

Maandag op ons kantoor Houvast overleg gehad over makelaarsmarkt. Werkbezoek gebracht aan VVD bestuurders in Flevoland, met enkele collega’s. Daar o.a. gesproken met VVD-ers over visserij problemen en Natura 2000 effecten op vergunningen bekeken en besproken, visserij dossier doorgenomen, en ook over onze fusieplannen Noord Holland-Utrecht-Flevoland gesproken. Nu echt werk maken van een kleinere en slagvaardige overheid.

De avondbijeenkomst moet ik missen omdat ik al eerder had toegezegd een discussieavond in Utrecht bij de JOVD te willen bezoeken.

Daar inleidend praatje gehouden over mijn politieke stappen in de afgelopen jaren en over de samenwerking in de huidige coalitie en daarna leuke discussie over allerlei politieke onderwerpen. Leuke en enthousiaste mensen die zeker ergens in de politiek iets kunnen gaan doen. Door naar Den Haag, waar ik dan jarig word en direct na twaalven een telefoontje krijg van thuis.

De verjaardag zelf is een leuke dag, met gebak voor fractie en medewerkers, normale overleg, stemmingen,

Mijn mondelinge vraag over verkwiste visserij miljoenen in Spanje wordt niet door de voorzitter goedgekeurd omdat er andere actuelere zaken de voorrang krijgen, zoals deze afweging elke week door de voorzitter wordt gedaan voor vele ingediende vragen, een groep VVD‘ers uit Haren ontvangen, heb daarna in een thema-fractie mijn beleidsterreinen (ruimtelijke ordening, waterkwaliteit, paardenhouderij, jacht, glastuinbouw en visserij) toegelicht en langere termijn doelen neergezet en kritische vragen beantwoord. Zo houden we elkaar scherp. Tot afsluiting van drukke verjaardag dan overleg met partijcommissie Ruimtelijke Ordening en Wonen, over vooral structuurvisie infra en ruimte, over de toekomstige verdeling van taken in de ruimtelijke ordening. Ik tracteer deze betrokken vrijwilligers uit de VVD op een borrel bij Nieuwspoort en sluit daarmee een bijzondere verjaardag af.

Woensdag divers overleg, tussentijds algemene financiële debat gevolgd op interne tv, interview met Amerikaanse studente en bezoek van afdeling Elburg die ik bijpraat over mijn ervaringen in Den Haag. Leuk dat een dochter van twee bezoekers ook Tweede Kamerlid is geweest.

Dan ga ik naar Amsterdam om voor mijn dochter een appartement te bekijken en advies te geven over eventuele aankoop. En hoewel de markt onzeker is, denk ik toch dat je nu ook best een woning kan kopen, als je iets leuks ziet en de prijs passend is. Wel alle scenario’s doorgepraat, maar alles overziende en gezien wensen is dit een prima aankoop. Later in de week lukt het tot zaken te komen. Gekocht en zo een bescheiden bijdrage geleverd aan het herstel van de woningmarkt!!

Wellicht dat ook nu meerdere mensen gewoon die stap maken. Als genoeg kopers dat doen, komt de zaak weer op gang, maar dan moeten verkopers wel zakken met de woningprijzen en hier is dat ook gebeurd.

Donderdag fractiecommissie omgeving, op t.v. kijken naar vervolg algemene financiële debat en tegelijk stukken lezen. Dan naar mediatraining, met hoofdboodschap: blijf vooral jezelf. Enkele eerdere optredens worden geanalyseerd. Wel enkele tips en aandachtspunten. Inhoud is belangrijkste, maar onze presentatie moet ook kloppen. Kijk naar plek en blijf zo goede voorbereiding doen. Goede zaak.

Meerdere bezoekers en daarna ‘s avonds voorzitter bij ontvangst van delegatie uit Indonesië die zich op de hoogte komt stellen van onze ruimtelijke ordeningsregels. Dat wordt laat, mede omdat we tussentijds nog moeten gaan stemmen.

Vrijdag naar de Noordzeekanaalzone. Eerst kijken in Amsterdamse havengebied bij containerbedrijf, dan naar Velsen, Hoogovens bezocht, heet tegenwoordig Tata Steel. Indrukwekkend proces van smelten metaal en walsen tot platen. Warm en mooie techniek. Ook kijkje bij plek waar nieuwe sluizen moeten komen. Daar moet weer iets voor verre toekomst worden gemaakt. We horen als voorbeeld Amerika waar in jaren dertig een meerbaans weg werd aangelegd die zo werd uitgevoerd dat er decennia later ook nog een weg bovenop kon, dus er was rekening gehouden met explosieve groei van autoverkeer. Dat moeten we hier ook -binnen redelijke proporties- doen. We halen de banden tussen de drie bestuurslagen in de VVD zo ook nog weer eens aan. Weten wie je collega-bestuurders in provincie en gemeentes zijn helpt je goede inbreng te leveren. VVD is actief op alle niveaus en dat is gunstig en moeten we ook gebruiken.

Er is veel kennis over economie, ruimtelijke ordening en waterzaken, die we dan ook delen. Als ik naar huis ga, rijd ik langs Winterswijk gemeentehuis om de gemeentelijke begroting op te halen. De avond is voor thuis, bijpraten en genieten van gezin.

Zaterdag is gelukkig een beetje druilerig want ik heb mezelf opgelegd om de begroting door te lezen. Dus vanaf 9.00 uur tot ‘smiddags 17.00 uur intensief alle begrotingsstukken doorgenomen.

Dat moet even bezinken, dan hoofdlijn eruit halen en met fractie in Winterswijk bespreken. Dat doen we in enkele sessies en dan klaar voor discussie met andere partijen en besluitvorming op 3 november.

Maar vooraf komen er ook weer andere zaken aan de orde, daarover leest U dan volgende week weer.

Met liberale groet,

Johan Houwers