Erik Ziengs wil expertisecentrum voor overheidsaanbestedingen

Source: E. (Erik) ZiengsĀ i, published on Thursday, April 7 2011.

De aanbestedingen van de Overheid verlopen op dit moment nodeloos ingewikkeld. Daar hebben met name MKB-bedrijven grote problemen mee. Maar al te vaak vallen zij buiten de boot bij interessante opdrachten. VVD-Tweede Kamerlid Erik Ziengs wil een Expertisecentrum in het leven roepen om deelname van MKB-bedrijven aan Overheidsprojecten te vereenvoudigen.

Jaarlijks schrijft de landelijke, provinciale of gemeentelijke overheid voor vele miljarden aan aanbestedingen uit. Maar de procedures, regels en richtlijnen die daarbij worden gehanteerd zijn doorgaans zo ingewikkeld, dat het bij de meeste bedrijven in het MKB aan de noodzakelijke kennis en ervaring ontbreekt. Jaarlijks lopen MKB-bedrijven hierdoor vele lucratieve opdrachten mis.

van deelname uitgesloten

De manier van uitschrijven door de Overheid leidt er in de praktijk maar al te vaak toe, dat slechts 1 bedrijf aan de gestelde eisen kan voldoen. Onterechte clustering (het samenvoegen van opdrachten tot 1 grote opdracht), oneigenlijke gunning (het geven van de opdracht aan 1 bepaald bedrijf zonder goede uitschrijving) en andere problemen bij aanbestedingen zijn aan de orde van de dag. Vooral grotere bedrijven hebben hiervoor wel de benodigde kennis en ervaring in huis.

samen met bedrijfsleven

VVD-er Erik Ziengs wil nu samen met het bedrijfsleven komen tot een eigen Expertisecentrum. Een snel, simpel en laagdrempelig orgaan met kennis van zaken. Waar ondernemers terecht kunnen met al hun vragen en problemen omtrent aanbestedingen. Een centrum met ver strekkende bevoegdheden en bindende uitspraken. Dat kan beoordelen of procedures op een juiste wijze worden ingesteld en uitgevoerd. Op deze manier wil Erik Ziengs deze zeer interessante markt ook voor het MKB te ontsluiten. Juist de Overheid kan voor het MKB een zeer dankbare en effectieve opdrachtgever zijn. Maar door het ontbreken van wederzijdse kennis komt de match vaak niet tot stand.

bijten in de hand

Volgens Erik Ziengs zijn MKB-bedrijven huiverig om tegen de bestaande procedures bezwaar te maken. Immers, men bijt niet graag in de hand die hen voedt. Vanuit dat oogpunt zal een MKB-ondernemer niet snel naar de rechter stappen om de gang van zaken aan te vechten. Daarnaast zijn aanbestedingsprocedures vaak ondoorzichtig, langdradig en veeleisend. Waardoor het MKB zich al snel bekneld voelt in de relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.

De VVD wil de aanbestedingsregelgeving moderniseren. Door een wet die gebruiksvriendelijker en eenvoudiger is, wordt het voor overheden en hun leveranciers makkelijker om op transparante en concurrerende voorwaarden contracten te sluiten. Hierdoor kan de aanbestedingswet weer terug naar waar zij voor bedoeld is: de Overheid als heldere, transparante en prijsbewuste opdrachtgever voor het hele bedrijfsleven.