Duurzaam inkopen niet langer bij wet geregeld

Source: E. (Erik) Ziengs i, published on Wednesday, April 6 2011.

VVD-Tweede Kamerlid Erik Ziengs heeft ervoor gezorgd, dat duurzaam inkopen niet langer bij wet wordt geregeld. Alhoewel de VVD bepaald niet tegen duurzaam inkopen is, zou een wettelijke verankering het Nederlandse bedrijfsleven ongeveer € 500 miljoen hebben gekost. In Europees verband kan op die manier maar liefst bijna € 25 miljard worden bespaard. Daarnaast zou de deelname van kleinere MKB-bedrijven door een wettelijke regeling worden bemoeilijkt.

Een wettelijke regeling van duurzaam inkopen zorgt voor onnodig extra kosten, onnodig extra lastendruk en onnodige, extra belemmering voor toetreding van MKB-bedrijven bij aanbestedingen. De VVD wil juist stimuleren dat de toegang van MKB-bedrijven bij aanbestedingen wordt verbeterd. De VVD steunt de ambities van overheden om duurzaam in te kopen. Maar ziet geen enkele noodzaak om dat bij wet te regelen. Inmiddels heeft Minister Verhagen toegezegd die regeling niet in de wet op te nemen.

De VVD voelt zich op dit punt gesteund door een brief van Actal, de commissie tot terugdringen van de lastendruk. Actal heeft berekend, dat voor het bedrijfsleven de kosten van duurzaam inkopen per jaar op bijna € 500 miljoen uitkomen. Dat kan voor het bedrijfsleven op Europees niveau een besparing opleveren van bijna € 25 miljard.

Daar staat volgens Actal tegenover, dat de effectiviteit en het rendement van duurzaam inkopen bijna nul zijn. Wel zorgt duurzaam inkopen voor extra administratieve lasten. Volgens Actal hebben kleine bedrijven relatief meer last van het duurzaam inkopen. In de praktijk komt het neer op een extra beperking om aan overheidsopdrachten mee te kunnen doen. De VVD wil juist extra mogelijkheden voor kleine bedrijven om opdrachten van overheden te verwerven.

In haar ‘Groenboek’ geeft de Europese Commissie aan, bezig te zijn met een algehele evaluatie van de gevolgen en de kosteneffectiviteit van het EU-beleid bij overheidsopdrachten. De Europese Commissie wil zo komen tot een hervorming van de EU-aanbestedingsregels. Erik Ziengs heft de minister verzocht om in deze evaluatie expliciet in te gaan op de kosten en opbrengsten van duurzaam inkopen.