Inbreng PvdA begrotingsbehandeling

Source: M. (Mohammed) Mohandis i, published on Wednesday, September 12 2012, 13:24.

Voorzitter,

Mijn fractie deelt graag een pluim uit aan het college en de ambtenaren voor het indienen van een sluitende meerjarenbegroting, waarin de doelstelling om in totaal vijftien miljoen euro te bezuinigen bestendig wordt gehaald, terwijl niet op veiligheid en armoedebeleid wordt bezuinigd. Dit vinden wij een prestatie van formaat, waarvoor alle lof!

Wij maken ons ook ernstige zorgen. De tweedeling in de maatschappij wordt door rijksbeleid dieper en scherper. De zwakkeren in de samenleving komen door een stapeling aan maatregelen steeds meer in de financiële problemen. Laat de gemeenten het maar oplossen, denkt Den Haag. We krijgen veel nieuwe taken, maar erg weinig knaken.

En straks des te meer problemen: meer mensen tussen wal en schip, meer uitkeringstrekkers, meer aanvragen voor schuldhulpverlening. Dat gaat ons als gemeente geld kosten. Het is goed dat onze handtekening nog steeds niet onder het bestuursakkoord staat, want het kan en moet beter! We wachten met belangstelling op het memo van de wethouder over schuldhulpverlening. Dat geldt ook voor de beleidsnota kwetsbare burgers.

Voorzitter, de decentralisatie van de sociale zekerheidswetten en de Jeugdzorg maakt het noodzakelijk om samen te werken. We moeten partners zoeken voor een regionale sociale dienst. Het ligt ook in de rede dat wij met diezelfde partners ook de sociale werkvoorziening en de detachering van werknemers op touw gaan zetten.

Wat ons betreft kijken we daarbij naar het gebied van onze arbeidsmarktregio, maar ook een blik in de richting van Alphen aan den Rijn kan daarbij nodig blijken.

Door de decentralisatie van de AWBZ komen veel overheidstaken op het gebied van zorg voor ouderen bij de gemeente te liggen. Het geld zetten we in om ouderen te steunen zodat ze kunnen blijven meedoen in de samenleving. Via een vermogenstoets zorgen we ervoor dat de hulp terecht komt bij die ouderen die het ‘t hardste nodig hebben.

De gemeente neemt zijn taken om mensen zonder werk aan een baan te helpen serieus. We zijn blij met de resultaten die nu worden geboekt met het werkgevers servicepunt en met de proef met social return on investment - wie een grote klus krijgt van de gemeente, neemt een aantal werklozen in dienst. Mijn fractie vindt dat hier nog meer maatwerk mogelijk is. In het ene bedrijf is tenslotte meer mogelijk dan in het andere.

Het is cruciaal dat samenwerking tussen het onderwijs en het Centrum voor Jeugd en Gezin van de grond komt. Juist als de Jeugdzorg onze verantwoordelijkheid wordt, is het heel erg belangrijk om vroegtijdig laagdrempelige hulp te bieden om erger te voorkomen. Juist nu de Wwb wordt aangescherpt. Het vangnet stelt straks niet veel meer voor. Wat ons betreft geen jongeren tussen wal en schip.

Voorzitter, mijn fractie heeft met belangstelling kennis genomen van de tussenrapportage van de Task Force Weerstandvermogen.

De weerstandscapaciteit wordt met een samenstel van maatregelen langzamerhand gezonder gemaakt. In de komende jaren moeten wij ons niet laten verblinden door de gezondere weerstandscapaciteit en voorzichtig en terughoudend blijven begroten. We moeten”potverteren” vermijden.

De bezuinigingen op de gemeentelijke organisatie worden goeddeels gehaald. Het college kiest ervoor om de voorgenomen tweede ronde van anderhalf miljoen niet helemaal door te voeren omdat de rek er ook bij de ambtenaren wel uit is. Wij kunnen ons daarin vinden, maar het nadenken mag niet stoppen.

Met een ambtelijke fusie een banenpool of shared services valt ongetwijfeld nog veel te besparen. We vragen het college om hiervoor te zoeken naar partners, en met hen een businesscase op te zetten en de voortgang daarvan aan de raad te presenteren in maart 2012. Samen staan we ook sterker om inkomsten, zoals ESF subsidies, te genereren. Een motie hierover dienen wij in.

Terwijl wij in Gouda alles uit de kast trekken om te zorgen, dat de jeugd aan sport of cultuur doet, wil de provincie bij het Jeugdtheaterhuis de stekker eruit trekken. Doodzonde! Misschien kan de wethouder de provincie nog op andere gedachten brengen.

Voorzitter, wij rekenen op de aanleg van de THOBO rotonde in de periode 2012-2013. Verder uitstel is slecht voor de veiligheid en de bereikbaarheid. Wij zien dit graag bevestigd door de wethouder. We horen ook graag wanneer de slimmere verkeerslichten komen aan de Goverwellesingel en de v Reenensingel.

Voorzitter, van de wethouder vastgoed hebben wij vernomen dat de nota vastgoed in februari 2012 in deze raad wordt geagendeerd. Wij rekenen er op dat deze nota vergezeld gaat van een goede financiële onderbouwing van het vastgoedbeleid, het benutten van monumentale panden en het huurbeleid.

Ten aanzien van de vestigingseisen van coffeeshops komen wij met een motie die het college oproept het beleid zo aan te passen dat vestiging niet langer uitsluitend mogelijk is binnen de singels, maar binnen de hele gemeente Gouda.

Voorzitter, ik rond mijn inbreng in 1e termijn af.

We mogen als PvdA trots zijn op de voorliggende begroting. De twee pijlers van het coalitieakkoord staan nog fier overeind. De begroting is sluitend zonder dat wordt bezuinigd op armoedebeleid en op veiligheidsbeleid. Verder wordt de bezuinigingsdoelstelling gehaald terwijl een voldoende aanbod aan culturele en maatschappelijke voorzieningen in stand kan blijven. Dat doet ons uiteraard deugd. Om op termijn de gemeentelijke organisatie betaalbaar te houden en om nieuwe taken op te kunnen vangen, zal het college serieus werk moeten maken van onderzoek naar regionalisering en samenwerking in beleid en uitvoering. De weerstandscapaciteit wordt versterkt en door een samenstel aan belastingmaatregelen dragen de sterkste schouders de zwaarste lasten. Het kan niet alleen eerlijker, wij maken het ook eerlijker.