Maandag 10 september 2012

Source: H.C.M. (Henk) Krol i, published on Monday, September 10 2012.

Nog twee dagen en we zitten vol spanning in het Amsterdamse Victoria Hotel te kijken naar de uitslagen. Wat mag 50PLUS verwachten? In de ene peiling zullen we tevreden moeten zijn met één zeteltje, anderen schatten ons in op vier zetels.

Maar voor het zover is, volgt morgen de crematie van een van onze kanjers, Peter. Zijn plotselinge overlijden heeft me erg aangegrepen. Vorige week kreeg deze trouwe vrijwilliger te horen dat zijn vrouw ongeneeslijk ziek is. Ondanks dat wilde Peter doorgaan met de campagne. “Dat is immers uiterst belangrijk. Ouderen zijn te veel kind van de rekening. Dat moet veranderen.”, zo was zijn vaste overtuiging.

Ondanks zijn persoonlijke leed kwam Peter op het verdeeladres in Almere twee pakken kranten ophalen die hij achterop de bagagedrager van zijn fiets bond om ze vervolgens te gaan uitdelen bij flats waar ouderen wonen.

Twee uur later kregen we een telefoontje van de politie. Er was een man gevonden, van zijn fiets gevallen naast twee pakken verkiezingskranten. Al snel daarna werd duidelijk dat Peter was gestorven aan een hartstilstand.

Ineens wordt dan pijnlijk duidelijk dat alles wat we doen mensenwerk is. Een partij kan niet zonder vrijwilligers. Kanjers die zich optimaal inzetten. Mensen die hun nek uitsteken. Zij zijn het waar het werkelijk om gaat, niet om de lijsttrekkers en de partijbesturen.

Peter jij was zo’n kanjer. Ik zal woensdagavond, ongeacht de uitslag, omdat een minuut stilte niet bij je past, een groot applaus voor je vragen.

Je gaf zelf het voorbeeld. Je zou niet hebben gewilde dat we de campagne zouden stilleggen. Ik zal die morgenmiddag wel onderbreken voor je crematie. Met waanzinnig veel respect.