Dinsdag 1 november 2011

Source: H.C.M. (Henk) Krol i, published on Tuesday, November 1 2011.

Laat ik maar met de trein gaan, dacht ik maandag. Lekker ontspannen. Om mijn gemak naar Amsterdam voor de première van Vroeger of Later, het programma rondom de liedjes van Robert Long met in de hoofdrollen een verbluffende Jenny Arean en een indrukwekkende Tony Neef. Wat is de trein toch heerlijk. Onderweg kun je internetten, doorwerken, lezen of desgewenst wat tot rust komen.

Onderweg hoorde ik dat de tv-rubriek Powed een commentaartje van me wilde. Ze waren zo vriendelijk Jojanneke en een camerateam naar het Centraal Station te sturen. Voor het Victoria Hotel werd mijn mening over de Haagse weigerambtenaar vastgelegd. Daarna wandelde ik via de Dam en de Leidschestraat naar het De La Mar-Theater. Wat lekker, wat heerlijk ontspannend.

Het bleek een geweldige voorstelling. Af en toe kreeg ik tranen in de ogen bij de rake teksten die me op dit moment wat meer aangrijpen dan normaal.

Na afloop met de tram naar het Centraal Station. Gelukkig was ik redelijk op tijd. Kwart over elf. De trein naar Eindhoven was net vertrokken, maar de trein naar Nijmegen ging een paar minuten later. Ik ben gewend dat je dan in Utrecht kunt overstappen. Keurig op tijd, om 23.23 uur, reden we weg. Een vriendelijke conducteur liet me schrikken. “Moet u nog naar Eindhoven? Dat lukt niet meer hoor. Dan had u de trein van 23.08 moeten hebben. Nu komt u niet verder dan Utrecht.”

Dit is toch geen derde wereldland? Kan ik op kwart over elf vanuit de hoofdstad niet meer naar Brabant?

Nee dat kan door de week niet.

Heel veer voorstellingen, met name die van de Nederlandse Opera, zijn alleen in de Randstad te zien. Die worden fors gesubsidieerd met belastinggeld van alle Nederlanders. Maar als je buiten de Randstad woont kun je er alleen heen met eigen vervoer en met belachelijk hoge parkeerkosten. Of je moet een hotel nemen. Dat kan toch niet waar zijn? Is dit hoe men het Openbaar Ververvoer bevordert?

De conducteur maakte me klaar wakker. Het is een feit. Het is inderdaad niet anders.

De treinen zijn ’s avonds op de heenweg naar Amsterdam al leeg omdat mensen weten dat ze later niet meer terug kunnen. Als er tot een uur wel treinen zouden rijden, zouden eerder op de avond ook veel meer mensen gebruik kunnen maken van de treinen naar de Randstad.

Ik was verbijsterd.

Om 23.52 uur strandde ik op Utrecht Centraal. De eerstvolgende trein naar Den Bosch, Eindhoven en Maastricht stond pas om 5.41 uur op de borden. Dan maar een taxi? Een enkeltje Utrecht-Eindhoven moet u inschatten op zo’n 225 euro, rekende een chauffeur me voor. Daar wilde ik even een borrel op drinken. In de kroeg werd al snel alternatief vervoer voor me geregeld. Zo kon ik voor tachtig euro, toch ook niet niks, uiteindelijk naar Eindhoven. Om drie uur lag ik in bed.

Volgens mij moeten we aan deze achterstelling iets aan veranderen. Tot half een moet je toch gewoon met het Openbaar Vervoer thuis kunnen komen? Als dat niet kan dan wordt de Randstad, cultureel gezien, toch enorm bevoordeeld boven de rest van land. Wie heeft een goed idee?