Vrijdag 7 oktober 2011

Source: H.C.M. (Henk) Krol i, published on Friday, October 7 2011.

Vandaag verscheen de Begroting 2012 van de Provincie Noord-Brabant. De inleiding van het stuk schiet bij mij meteen in het verkeerde keelgat. Het college van gedeputeerden stopt vooral veel veren in eigen reet. In ronkende taal wordt in slechts een paar regels maar liefst twee keer gemeld dat ze zo trots zijn. Trots waarop?

De bestuurders laten weten dat ze 'een nieuwe manier van denken hebben, een cultuuromslag'. Dat is stevige kritiek op de voorgangers. Mogen we dan weten wat die verkeerd deden?

'Inkomsten zullen fors krimpen.' Is dat iets om trots op te zijn? Je kunt als Brabant inderdaad fier zijn op het feit dat deze provincie onevenredig veel bijdraagt aan het nationale inkomen (iets wat juist niet in die inleiding staat), maar toch niet als je weet dat we desondanks minder van het Rijk ontvangen dan andere regio's. Dan hebben we onze zaakjes in Den Haag toch niet goed verdedigd? Zouden de gedeputeerden daar ook trots op zijn?

Voorlopig zal de burger in deze provincie vooral met zorg kijken naar de enorme bedragen die Noord-Brabant stopt in de bodemsanering van Moerdijk. Geld van de burger, die veel liever beter en meer openbaar vervoer had gezien, minder sluitingen van bibliotheken, aandacht voor natuur *), wat extra steun voor het verenigingsleven en de cultuur.

Nu moet er ruim 70 miljoen, waarvan 38,2 van de provincie naar de bodemsanering op de grens met Zuid-Holland. En dat terwijl die buurprovincie geen cent meebetaalt. Ook het Rijk houdt de hand op de knip. Vreemd, want die zijn toch primair verantwoordelijk? Toen Chemie-Pack nog volop draaide, werden miljoenen euro's belastinggeld afgedragen aan het Rijk, niet aan de provincie. En nu het fout ging, is het rijk niet thuis? Ja, ze helpen Brabant, zo zeggen ze. En de gedeputeerden trappen er met open ogen in. Het Rijk betaalt de advocaat van de provincie. En dat terwijl er tegenstrijdige belangen zijn. Onvoorstelbaar! Je hebt een meningsverschil en je laat je tegenstander jouw advocaat betalen. Dat zouden mensen die gaan scheiden moeten doen...

En wat is er verder te melden vanuit het Provinciehuis? Er gaan kapitalen naar een werkgroepje dat streeft naar de titel Brabant Culturele Hoofdstad van Europa, terwijl ondertussen vele Brabantse culturele instellingen op apegapen liggen vanwege de bezuinigingen...

En we gaan het immense en luxueuze Provinciehuis weer eens verbouwen. De laatste keer dat dit gebeurde, klopte de begroting van geen kant en werd het vele miljoenen duurder. Dit keer is er 31 miljoen voor uitgetrokken. En waarom? Om trots te kunnen zijn? Okay, een sprinkler-installatie is nodig voor de veiligheid, maar alle andere plannen?

Zelfs de naam gaat veranderen. Daar is zelfs geld aan besteed. Het Provinciehuis wordt 'Huis vóór Brabant'. Lekker betuttelend. Wij bestuurders hebben iets voor de burgers. 'Huis ván Brabant' zou dan beter hebben geklonken. Of 'Brabanthuis', maar wat is er eigenlijk mis met 'Provinciehuis'?

Allemaal zaken die ik de kiezer niet kan uitleggen.

*) Op pagina 21 van de Begroting op Hoofdlijnen gespeld als 'natur'.

P.S. En in de richting van de NS die op treinen zonder wc de plaszak gaat introduceren. We kunnen dus vanaf nu niet alleen zeiken óp, maar ook bíj de NS. Iedereen die daar pisnijdig over is, zou tijdens elke rit zo’n plaszak aan de conducteur moeten vragen. Liefst ook weer vol teruggeven. Mijn conclusie? De NS spoort niet.