Woensdag 13 juli 2011

Source: H.C.M. (Henk) Krol i, published on Wednesday, July 13 2011.

Het wordt tijd voor homogeweld

De laatste tijd lezen we steeds meer over geweld tegen homo’s. Ook wel anti-homogeweld. In kranten lees je dan meestal ‘homogeweld’, maar dat is verkeerd taalgebruik.

Of er werkelijk meer anti-homogeweld is, weten we niet. Het kan ook zijn dat homo’s mondiger zijn geworden en niet langer met zich laten sollen. Misschien doen ze wel vaker aangifte?

Als je dat in Utrecht doet, is de kans groot dat er nauwelijks iets mee wordt gedaan, zo blijkt.

Even het geheugen opfrissen: Hans van Gemmert en Ton Daalhuizen woonden in de Utrechtse nieuwbouwwijk Leidsche Rijn. Ze hebben voortdurend last van een groepje jongens van Marokkaanse afkomst. ‘Last’ is een te onderschattend woord. Hans en Ton worden uitgescholden, bedreigd, de banden van hun auto worden lekgestoken, er wordt vuurwerk op hun huis afgeschoten en ze zijn zelfs het slachtoffer van een moedwillige aanrijding.

Praten helpt niet, de terroriserende jongens zijn niet voor rede vatbaar. En dus doen Hans en Ton aangifte. Niet één keer, nee vijf keer!

Nu ken ik Hans en Ton inmiddels persoonlijk. We zaten samen in de TROS-radionieuwsshow. Het zijn geen relnichten. En al waren ze dat, dan nog moet iedereen zijn poten thuis houden.

Bij die ontmoeting vertelden Hans en Ton me dat ze zich vooral ergerden aan de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen. Die zou geen flikker hebben gedaan om ze te helpen. Ook Wolfsen, oud-rechter, ken ik persoonlijk. Een aimabele man. Ik kon me aanvankelijk dan ook niet indenken dat hij in gebreke zou zijn gebleven.

Maar nu weet ik dat Hans en Ton terecht een negatief oordeel hebben over hun burgervader. Ook Hans Spekman, voormalig wethouder in Utrecht en nu PvdA-Kamerlid, laat weten dat zijn partijgenoot in deze kwestie 'labbekakkerig' heeft opgetreden.

Hans en Ton zijn ondertussen verhuisd. De gemeente Utrecht weigert mee te betalen aan hun financiële verlies. En bij de daders valt niets te halen want de politie heeft niemand ingerekend. Gek, want je kunt ze zo traceren. Als burgemeester Wolfsen dat had verordonneerd, hadden de ettertjes al lang opgepakt kunnen worden.

Hans en Ton zijn het zat. Ze hebben het Hof gevraagd om het Openbaar Ministerie alsnog opdracht te geven achter de daders aan te gaan. En wat blijkt: dat lukt niet omdat de politie en de gemeente hebben zitten slapen!

Na de aanrijding is de politie niet eens komen kijken. Bij een andere aangifte wachten de agenten 'ruim een half jaar' voor ze de telefoon pakken en een van de vermoedelijke daders bellen. Als die niets wil zeggen en weigert om naar het bureau wil komen, laat de politie het erbij.

Dat is niet eens labbekakkerig, dat is crimineel. Zelfs als burger word je bestraft als je niet meewerkt aan het oplossen van misdaden...

De raad van Utrecht wil nu eindelijk opheldering, maar burgemeester Wolfsen heeft nu geen tijd. Hij moet op vakantie. Pas op 30 augustus heeft hij tijd voor deze kwestie.

Misschien wordt het dan toch tijd dat homo’s zelf eens geweld gaan gebruiken. Dan leren de kranten ook eens wat het woord ‘homogeweld’ werkelijk betekent.