Dinsdag 29 maart 2011

Source: H.C.M. (Henk) Krol i, published on Tuesday, March 29 2011.

Homohuwelijk en Wabbukke

Met de lente in mijn bol wandelde ik vanmorgen met Queeny naar het Insulindeplein, in Eindhoven beter bekend als de Berenkuil. Boven op het dak van de Hermes-busremise staat een GSM-mast. Enkele weken geleden zag ik hoe vogels daar een enorm nest hadden gebouwd, precies tussen de drie antennes. Zouden ze er nu volop bezig zijn om alles gereed te maken voor de over enkele weken te verwachten gezinsuitbreiding?

Mijn teleurstelling was groot. Het nest is weggehaald. De antennes blonken glimmend in de ochtendzon. Kennelijk hadden de nestontruimers meteen een sopje gehaald over de stalen masten.

Even later, onderweg naar de redactie om de nieuwe Gay Krant te bekijken die vandaag van de persen rolt, hoorde ik op Radio 1 bij Sven Kockelmann de rubriek Het Goede Nieuws. Daarin is de woordvoerster van de gemeente Best aan de lijn. “Hoe zit het met die ode aan het ‘homohuwelijk’ in Best?”, vraagt een verslaggever. Ik spits meteen mijn oren. Ik haat het woord ‘homohuwelijk’. We spreken toch ook niet over een ‘jodenhuwelijk’of een ‘turkenhuwelijk’? We hebben meer dan 16 jaar gestreden om het bestaande huwelijk open te stellen voor iedereen. Dat is gelukt. We noemen het gewoon ‘huwelijk’ of ‘opengesteld huwelijk’. Het is exact hetzelfde huwelijk als dat van onze ouders, die hadden toch ook geen ‘homohuwelijk’?

Ik hoor hoe de Bestse voorlichtster niet weet wat ze zeggen moet. “U kunt het allemaal nalezen in een folder van het comité van aanbeveling. Ik ga die er even bijhalen.” Ze leest voor: “Het is begonnen met inwoners van de gemeente Best, met name Jan Wolter Wabbukke…” Wat zegt ze? Wabbukke? Ze bedoelt mr. Jan Wolter Wabeke, met een trots accent op zowel de á als de eerste é. Mijn naam spreekt ze wel correct uit.

De verslaggever van Sven Kockelmann vraagt: “Wabbuke is dat de ex van Henk Krol?”. Het wordt niet door haar weersproken. Arme Jan-Wolter, nu is hij ineens mijn ex. Daar zal zijn man Jan Swinkels, als die het ook heeft gehoord, hartelijk om moeten lachen.