GroenLinks wil Europese actie tegen mensenhandel in Sinaï-woestijn

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Wednesday, September 26 2012, 16:43.
GroenLinks wil Europese actie tegen mensenhandel in Sinaï-woestijn
Bron: Groenlinks

In de Sinaï-woestijn ontvoeren criminele bendes vluchtelingen uit Eritrea die op weg zijn naar Israël. De vluchtelingen worden gefolterd en hun familieleden in Europa i worden onder druk gezet om losgeld te betalen. Het woensdag gepresenteerde rapport bevat gruwelijke ooggetuigenverslagen van de wijze waarop deze vluchtelingen worden vastgehouden. GroenLinks i-Europarlementariër vindt dat de Europese Unie i in actie moet komen tegen deze ernstige misdrijven.

Sargentini: “Het is ongelofelijk wat deze mensen meemaken. Ze vluchten uit hun land wegens onderdrukking en uit angst voor hun leven, maar komen dan terecht in een nog ergere situatie. De verhalen in het rapport zijn verschrikkelijk. Vluchtelingen worden op de meest gruwelijke wijze gefolterd om zo geld los te krijgen van familieleden in Europa.”

Volgens Sargentini beschikt de Europese Unie samen met de EU-lidstaten over de middelen om deze mensonterende criminaliteit aan te pakken. “Ook al gebeurt dit buiten Europa, de Europese Unie heeft de morele plicht om actie te ondernemen. En niet in de laatste plaats voor de familieleden die in Europa verblijven en afgeperst worden.” Sargentini wil een actieplan van de Europese Commissie met de volgende punten:

  • EU-landen i moeten, samen met de Europese Commissie, Europol i, de EU-coördinator mensenhandel en nationale rapporteurs mensenhandel, in kaart brengen hoe wijdverspreid familieleden of vrienden in Europa om losgeld wordt gevraagd.
  • Europol moet financiële transacties die plaatsvinden (het betalen van losgeld) in kaart brengen. Alle informatie over geldstromen die vanuit de Europese Unie naar deze bendes gaan moet bekend zijn.
  • EU-landen moeten vluchtelingen uit Eritrea als groep automatisch subsidiaire bescherming verlenen.
  • In alle lidstaten moeten er aparte meldpunten komen waar slachtoffers en familieleden en vrienden van slachtoffers hun verhaal kunnen vertellen en waar ze hulp aangeboden krijgen.
  • De EEAS i (de diplomatieke dienst van de EU) moet, in samenwerking met de EU-landen en de Europese Commissie, met alle mogelijke middelen druk zetten op de Eritrese regering, en op alle doorgangslanden (Egypte, Israël). Het daadwerkelijk aanpakken van de bendes en het opvangen van de slachtoffers (en het garanderen van hun rechten) moet hierin topprioriteit hebben.
  • Gecoördineerd door de EEAS moet de geïnventariseerde informatie en expertise uitgewisseld worden tussen EU-landen, de Europese Commissie, Europol en de EU-coördinator mensenhandel om zo deze bendes aan te pakken en hulp en opvang aan de slachtoffers te verlenen.