Flame of truth

Source: H. (Harry) van Bommel i, published on Thursday, September 27 2012, 15:38.

Gisteren mocht ik op de Dam in Amsterdam spreken bij de actie ‘Flame of Truth’ gevoerd door Tibetanen wereldwijd. Zij willen dat de VN de waarheid over de Chinese onderdrukking in Tibet openbaart en een onderzoeksdelegatie naar Tibet stuurt. In een bonte optocht reden de Tibetanen en hun supporters op de fiets naar de Dam. Met hun vreedzame protest kunnen de Tibetanen rekenen op veel sympathie. De Tibetaanse parlementariër in ballingschap die aanwezig was, verwees naar het vreedzame verzet in de traditie van Mahatma Gandhi. Hij kon op veel applaus rekenen. Lees hieronder mijn speech:

Vanwege pure uitzichtloosheid en keiharde onderdrukking gaan Tibetanen steeds meer over tot de ultieme wanhoopsdaad: zelfverbranding. Onlangs werd het trieste dieptepunt van meer dan 50 zelfverbrandingen bereikt. De reactie van de Chinese autoriteiten op deze zelfverbrandingen bereikte ook een dieptepunt. China merkt zelfverbrandingen namelijk als een terroristische daad aan. Dit is volstrekt absurd en zeer verwerpelijk.

De toename van zelfverbrandingen en de Chinese reactie erop geven eens te meer aan hoe belangrijk het is dat er een luid protest blijft klinken tegen de onderdrukking in Tibet en van de Tibetanen. Ik wil u dan ook allen bedanken voor uw aanwezigheid hier vandaag. Ik zou ook graag de organisatoren van de Flame of Truth actie, in Nederland en daarbuiten, alle succes willen toewensen.

In de petitie die hoort bij deze Flame of Truth actie wordt terecht opgeroepen uit te gaan van dezelfde mensenrechtenstandaarden voor China als die voor elk ander land in de wereld gelden. Door de grote economische en politieke macht van China zie je helaas steeds vaker dat mensenrechtenschendingen in China door de vingers worden gezien. Dat is onaanvaardbaar. De Tibetanen, maar ook andere groepen, bijvoorbeeld de Oeigoeren, zijn daar de dupe van. Ik heb onze minister van Buitenlandse Zaken, Rosenthal, hier ook geregeld op aan moeten spreken. En ik kan u verzekeren dat elke keer dat mensenrechten moeten wijken voor economische belangen de SP dit zal blijven aankaarten.

De huidige Nederlandse regering komt er openlijk voor uit dat in het buitenlandse beleid economische betrekkingen een steeds belangrijkere rol moeten spelen. Daarmee is een levensgevaarlijke weg ingeslagen. Ik ben dan ook zeer verheugd dat een nieuwe regering aan gaat treden. Het is van het allergrootste belang dat de mensenrechten in het buitenlandse beleid weer centraal komen te staan. Ik roep de onderhandelaars van de VVD en de PvdA dan ook op de mensenrechten weer speerpunt te maken van het buitenlandse beleid.

Momenteel is de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties bijeen voor de jaarlijkse vergadering over de toestand van de mensenrechten in de wereld. Zwitserland heeft al aangegeven tijdens de vergadering aandacht te zullen vragen voor de mensenrechtensituatie in Tibet. Ik roep de Nederlandse regering op hetzelfde te doen. Ook roep ik de regering op de oproep van de Flame of Truth actie te laten weerklinken in de vergaderzaal van de Mensenrechtenraad: de VN moet worden opgeroepen om onmiddellijk in actie te komen om de eerder aangenomen resoluties over Tibet uit te voeren en een onafhankelijk onderzoeksdelegatie naar Tibet te sturen om de huidige crisis te onderzoeken.

Het is de hoogste tijd dat de massale aanwezigheid van Chinese paramilitaire troepen bij de kloosters wordt beëindigd, dat de onderdrukking van de vrijheid van godsdienst en meningsuiting stopt en dat willekeurige arrestaties niet langer plaatsvinden. Ook moet er een einde komen aan de vele arrestaties van zangers, schrijvers, kunstenaars etc. die in hun werk uiting geven aan het leiden van de Tibetanen. Dit alles zorgt voor een klimaat van angst en terreur onder de Tibetaanse bevolking.

Het is de hoogste tijd dat de Tibetanen niet langer in een klimaat van angst en terreur hoeven te leven. Maximale druk op de Chinese autoriteiten is daarom van het grootste belang. Daarom zet ik vandaag mijn handtekening onder de Flame of Truth petitie. Ik roep iedereen op hetzelfde te doen. Ik zal mijn collega-Kamerleden in het parlement vragen ook hun handtekening onder de petitie te zetten.

Tenslotte put ik hoop uit een uitspraak van de Dalai Lama: “Er komt een tijd dat de waarheid overwint. Daarom is het belangrijk dat iedereen geduldig is en niet opgeeft.” Dank u wel.