Kwestie Assange in impasse

Source: H. (Harry) van Bommel i, published on Saturday, September 29 2012, 12:00.

Vorige maand verleende Ecuador Julian Assange, de oprichter van de klokkenluiderswebsite WikiLeaks, politiek asiel in zijn ambassade in Londen. Ondertussen vraagt Zweden om uitlevering van Assange in verband met een verkrachtingszaak. Omdat Zweden weigert de garantie te geven Assange na aankomst in het land niet uit te leveren aan de Verenigde Staten, wil Assange niet naar Zweden voor verhoor. Assange is bang dat in de Verenigde Staten hem hetzelfde lot zal wachten als Bradley Manning. Manning wordt al meer dan twee jaar onder zeer slechte omstandigheden vastgehouden in de Verenigde Staten. Hij wordt ervan beschuldigd documenten over Amerikaanse oorlogsmisdaden openbaar te hebben gemaakt. De Ecuadoriaanse autoriteiten hebben inmiddels aangegeven dat Assange wat hen betreft nog vele jaren in de ambassade in Londen kan blijven. Ik vind het belangrijk dat deze impasse wordt doorbroken en dat Bradley Mannings lot Assange bespaard zal blijven. Ook is van belang dat Assange ondervraagd kan worden in verband met de verkrachtingszaak in Zweden. Daarom heb ik de minister gevraagd of Nederland hier een bemiddelende rol in zou willen spelen:

  • 1. 
    Herinnert u zich uw antwoord op de vragen van het lid El Fassed, waarin u schrijft dat er geen rol voor Nederland is weggelegd in de kwestie van uitlevering van Assange door het Verenigd Koninkrijk aan Zweden? (1)
  • 2. 
    Is het juist dat er geen formele aanklacht tegen Assange bestaat in deze zaak en dat de Zweedse aanklager hem alleen wil ondervragen? (2)
  • 3. 
    Klopt het verder dat de Zweedse regering niet bereid is om Assange in het Verenigd Koninkrijk te ondervragen, of te garanderen dat Assange niet wordt uitgeleverd aan de VS in verband met zijn Wikileaks activiteiten? (3)
  • 4. 
    Bent u het met mij eens dat als de Zweedse regering niet bereid is tot bovengenoemde oplossingen er een rol is weggelegd voor Nederland, als de bakermat van het internationaal recht, om een oplossing te bieden voor deze internationale impasse, bijvoorbeeld door Assange op Nederlands grondgebied te laten ondervragen?
  • 5. 
    Bent u bereid om Nederlandse hulp te bieden om naar deze of andere oplossingen te zoeken? Zo nee, waarom niet?

Bronnen:

  • 1. 
    Vragen van lid El Fassed aan de ministers van Buitenlandse Zaken en van Veiligheid en Justitie over de asielverlening aan de heer Assange, beantwoord op 17 september 2012.
  • 2. 
    WikiLeaks and Free Speech By MICHAEL MOORE and OLIVER STONE, New York Times. August 20, 2012
  • 3. 
    Expert report by Sven Erik Alhem (voormalig Zweedse aanklager), http://www.scribd.com/doc/48396086/Assange-Case-Opinion-Sven-Erik-Alhem