Antwoord EC: Export van fokvee naar Rusland

Source: E.M.R. (Esther) de Lange i, published on Monday, October 1 2012.

Antwoord EC: Export van fokvee naar Rusland

Esther de Lange heeft aan de Europese Commissie (EC) vragen gesteld over de export van fokvee naar Rusland. Door de nasleep van het Schmallenbergvirus is de export van fokvee naar Rusland vrijwel stil komen te liggen. Volgens Rusland komt dit omdat er geen officieel document overlegd wordt die de aanwezigheid van het Schmallenbergvirus bij het fokvee uitsluit.

Met het tegemoetkomen aan de Russische eisen door middel van officiële documenten kan de export naar Rusland weer op gang komen. Esther de Lange vroeg aan de commissie waarom dit tot op heden nog niet lijkt te gebeuren.

De Europese Commissie antwoord dat het reeds onderzoeksdocumenten aan Rusland overhandigd heeft waarin wordt aangetoond dat de fokrunderen uit Europa klinisch gezond zijn. Verregaande certificatievoorschriften die Rusland eist zouden niet in overeenstemming zijn met de overeenkomsten van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De Europese Commissie heeft Rusland er op aangedrongen - en zal dat naar eigen zeggen, blijven doen - om het onderzoek van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid en het Europees Centrum voor ziektepreventie op te volgen en een einde te maken aan het Russische importverbod van fokvee.

De schriftelijke vraag van Esther de Lange en het antwoord van meneer Dalli namens de Europese Commissie is hier terug lezen.

Bent u geïnteresseerd in andere schriftelijke vragen van Esther de Lange aan de Europese Commissie? Dan kunt u die hier terug vinden.