Maandag blog www.wieiserbangvoorbrussel.nl

Source: J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i, published on Monday, April 27 2009, 13:00.

in Nieuws

Ook vandaag word ik weer gevolgd door een camera. Ben benieuwd naar het uiteindelijke resultaat!

Nu enige stress met de voorbereidingen voor de stemmingen van vanmiddag over de voorgestelde herzieningen van een drietal bestaande Europese asiel/migratie instrumenten, waaronder de zgn. Dublin Verordening. De Dublin Verordening stelt de criteria vast aan de hand waarvan wordt bepaald welke lidstaat verantwoordelijk is voor de behandeling van een asielverzoek. Dit is een belangrijk instrument om het fenomeen 'asielshoppen' te voorkomen. Ik ben rapporteur (ofwel: hoofdverantwoordelijk namens het EP) in deze.

Het feit dat immigranten, en veelal illegaal, in groten getale blijven komen, is onmiskenbaar te wijten aan het gegeven dat de welvaartsverschillen in deze wereld nog lang niet zijn beslecht. Tegelijkertijd wordt diezelfde wereld wel steeds kleiner door de beschikbare informatie- en communicatietechnologie. Je hoeft niet veel moeite te doen om je te realiseren dat het elders simpelweg beter toeven is. Ook de valse beloften van mensensmokkelaars, waarvoor grof geld wordt betaald, zorgen ervoor dat mensen de sprong naar een beter leven wagen.

Het moet duidelijk zijn dat het gebrek aan Europese binnengrenzen schreeuwt om een geharmoniseerde benadering. Willen we tot een beheersbaar en betrouwbaar asiel- en migratiebeleid komen, waarbij de vluchteling recht heeft op bescherming en waarbij we heldere voorwaarden stellen aan legale migratie, dan moeten we doortastend op te treden tegen illegale immigratie en misbruik.

Solidariteit tussen de lidstaten is van cruciaal belang. We kunnen ons in NL nog zo opwinden over het fenomeen illegale immigratie maar als we tegelijkertijd onvoldoende onze verantwoordelijkheid nemen t.a.v. de Europese buitengrenzen - moeten we ook niet raar opkijken als deze grenzen gatenkaas blijven. De Europese buitengrenzen zijn ook de Nederlandse buitengrenzen. We kunnen landen als Spanje of Griekenland niet voor alles laten opdraaien omwille van het simpele feit dat zij door hun geografische positie ook daadwerkelijk die buitengrens vormen.

De komende jaren zal de verdere ontwikkeling van het Europese asiel- en migratiebeleid volop in de spotlights staan. Een belangrijk speerpunt voor de VVD.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Jeanine Hennis-Plasschaert