Grensbeheer van de Europese Unie - Main contents
in Nieuws
Morgen zal het EP instemmen met het rapport van VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert over 'de volgende stappen in het grensbeheer van de Europese Unie'. Het verslag is een reactie van het parlement op een mededeling van de Commissie waarin 3 nieuwe instrumenten uiteen worden gezet: (1) het vereenvoudigen van het grensverkeer voor bonafide reizigers (registered traveller program), (2) de invoering van een inreis-/uitreisregistratiesysteem voor onderdanen van derde landen en (3) de invoering van een elektronisch systeem voor reisvergunningen (ESTA). Doel hiervan is het vergroten van de veiligheid en het hoofd bieden aan de oplopende migratiedruk. Naar verwachting worden de wetgevende voorstellen eind volgend jaar bij Parlement en Raad ingediend.
Jeanine Hennis-Plasschaert: "In een Unie zonder binnengrenzen is het absoluut noodzakelijk om de buitengrenzen goed te bewaken. Het is dan ook volkomen legitiem om het Europese grensbeheer verder te ontwikkelen en te versterken. We moeten echter wél weten in welke richting we aan het werken zijn. Voorstellen in het kader van grensbeheer stapelen zich in verbluffend hoog tempo op terwijl een alomvattende operationele context ontbreekt. Vooralsnog is het absoluut onduidelijk hoe alle gerelateerde programma's en regelingen (al van kracht, in voorbereiding of in het stadium van beleidsontwikkeling) geacht worden gezamenlijk te functioneren en hoe de relatie tussen deze programma's zo optimaal mogelijk kan worden gemaakt. Overlap en inconsistentie zorgen niet alleen voor hoge en onnodige kosten maar ook voor een negatieve impact op de resultaten. Dat moeten we niet willen."
De Commissievoorstellen tonen grote gelijkenissen met (delen van) het Amerikaanse grensbeheerprogramma, het zgn.US-VISIT program. Begin oktober was Hennis-Plasschaert in Washington DC, op uitnodiging van Homeland Security, om het US-VISIT program te doorlopen.
Jeanine Hennis-Plasschaert: "De implementatie van US VISIT verloopt niet zonder slag of stoot. De kosten zijn enorm en er zijn grote vraagtekens als het gaat om de effectiviteit. Het is dan ook van groot belang dat wij niet in dezelfde valkuilen trappen."