EP stemt in met harde aanpak zwarte economie in EU

Source: J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i, published on Thursday, February 19 2009, 13:02.

in Nieuws

Na langdurige en intensieve onderhandelingen met de Raad, heeft het Europees Parlement zojuist definitief ingestemd met de richtlijn die voorziet in de 'vaststelling van sancties voor werkgevers die illegalen in dienst hebben'. (De stemming was voorzien voor woensdag 4 februari maar werd op het laatste moment uitgesteld)

Jeanine Hennis-Plasschaert, en woordvoerder asiel & migratie namens de Europese Liberalen, is zeer tevreden met wederom een belangrijke stap in de richting van een alomvattend Europees immigratiebeleid: "Eén van de factoren die de illegale immigratie in de EU bevordert, is de mogelijkheid om werk te vinden. Het doel van deze richtlijn is om ervoor te zorgen dat alle lidstaten vergelijkbare sancties invoeren én die ook daadwerkelijk handhaven. Wij kunnen ons in Nederland nog zo druk maken over de toestroom van illegalen máár als andere lidstaten de tewerkstelling van illegalen niet of onvoldoende aanpakken, blijven we roepende in de woestijn."

De finale tekst van de richtlijn verplicht de lidstaten om doeltreffende, evenredige en afschrikkende sancties te definiëren. Deze sancties moeten in ieder geval boetes omvatten alsook de nog verschuldigde belasting/sociale zekerheidsbijdragen en de kosten die verbonden zijn aan de terugkeer van de illegaal naar zijn/haar land van herkomst. Verder worden werkgevers verplicht om nog verschuldigd loon aan de illegaal uit te betalen ook als hij/zij reeds is teruggekeerd naar het land van herkomst. Uitsluiting van subsidies, steun en/of procedures voor overheidsopdrachten behoort tevens tot de mogelijkheden. Strafrechtelijke sancties zijn voorzien in geval van herhaalde inbreuken, grote aantallen illegalen, grove uitbuiting en/of als de werkgever bekend is met het feit dat het gaat om slachtoffers van mensenhandel en/of minderjarigen. Voor de lidstaten geldt verder een rapportageverplichting als het gaat om de inspecties.

Hennis-Plasschaert:"De EU kampt al jarenlang met de aanwezigheid van miljoenen illegale immigranten op haar grondgebied. De druk om hiervoor een oplossing te vinden, is groot. En terecht. Het staat buiten kijf dat het gebrek aan Europese binnengrenzen schreeuwt om een geharmoniseerde benadering. Willen we tot een enigszins beheersbaar migratiebeleid komen, waarbij de vluchteling recht heeft op bescherming en waarbij we heldere mogelijkheden scheppen voor legale migratie, dan is de aanpak van alle push- en pullfactoren die leiden tot illegale immigratie een noodzakelijke voorwaarde."

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Jeanine Hennis-Plasschaert