VVD-Europarlementariër stelt zaak Wilders-VK aan de orde bij Europese Commissie en Raad

Source: J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i, published on Thursday, February 12 2009, 13:02.

in Nieuws

Beslissing VK strookt niet met de aan de EU-burgers verleende rechten

Jeanine Hennis-Plasschaert: "De beslissing van de Britse autoriteiten om de heer Wilders de toegang tot het grondgebied te weigeren, heeft ook hier op z'n zachtst gezegd tot grote verbazing geleid. Dit staat haaks op de aan de EU-burgers verleende rechten."

Hennis-Plasschaert heeft zojuist de volgende vragen ingediend bij Commissie en Raad:

Iedere EU burger heeft het recht op vrij verkeer en verblijf in de gehele Unie. Om redenen van openbare orde, openbare veiligheid of volksgezondheid kan het inreis- en verblijfsrecht worden geweigerd. Elke maatregel in dit kader moet het beginsel van evenredigheid respecteren en het gedrag van betrokkene moet een werkelijke en voldoende ernstige bedreiging voor een fundamenteel belang van de Staat vormen. Het bestaan van strafrechtelijke veroordelingen mag niet automatisch aanleiding geven tot een dergelijke maatregel.

Op dinsdag 10/02/2009 heeft dhr. Wilders, lid van de Tweede Kamer in Nederland, te horen gekregen niet welkom te zijn in het VK. De beslissing van de Britse autoriteiten om hem de toegang tot het grondgebied te weigeren, zou gebaseerd zijn op de veronderstelling dat hij een 'bedreiging' vormt voor de openbare orde (en veiligheid). Dit zou gekoppeld zijn aan (o.a.) de beslissing van het Amsterdamse gerechtshof om betrokkene te vervolgen voor discriminerende en haatzaaiende uitspraken. NB: Óf er daadwerkelijk een rechtszaak zal plaatsvinden (en zo ja, wanneer?) is nog niet bekend. De Britse autoriteiten hebben verder aangegeven dat 'iedereen die extremisme en haat verspreidt de toegang tot het land wordt geweigerd'. Op uitnodiging van Lord Malcolm Pearson (lid van het Britse Hogerhuis) heeft dhr. Wilders besloten om tóch naar het VK af te reizen, en wel op donderdag 12/02. Op het moment van dit schrijven is nog niet bekend of de Britse autoriteiten daadwerkelijk voet bij stuk zullen houden.

  • 1. 
    Is de Raad/Commissie het met mij eens dat elke inbreuk op het recht van vrij verkeer tot in detail moet worden gemotiveerd op basis van objectieve en transparante criteria? Zo nee, waarom niet?
  • 2. 
    Is de Raad/Commissie van mening dat de beslissing van de Britse autoriteiten in lijn is met de aan de burgers van de Unie verleende rechten? Zo ja, graag een gedetailleerde toelichting.
  • 3. 
    Is de Raad/Commissie het met mij eens dat de beslissing van het Amsterdamse gerechtshof géén reden kan zijn om de heer Wilders de toegang tot het grondgebied te weigeren? Zo nee, waarom niet?
  • 4. 
    Is de Raad/Commissie het mee mij eens dat, in het kader van de vrijheid van meningsuiting, het vertonen van een film als 'Fitna' (waarbij ik opmerk dat over smaak niet te twisten valt) géén enkel probleem zou moeten opleveren binnen de Europese Unie? Zo nee, waarom niet?
  • 5. 
    Is de Raad/Commissie van plan om deze zaak tot op de bodem uit te zoeken? Zo nee, waarom niet?
 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Jeanine Hennis-Plasschaert