Onderzoek Nederlandse vliegbelasting gaande

Source: J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i, published on Tuesday, February 10 2009, 13:02.

in Nieuws

De Nederlandse vliegbelasting blijft onderwerp van gesprek. En terecht. Wellicht een leuke bijdrage voor de schatkist maar de vliegbelasting komt op géén enkele wijze tegemoet aan een beter milieu en leidt tot grote negatieve consequenties voor de Nederlandse economie. Dit wordt inmiddels ook erkend door de Nederlandse regering, bij monde van minister Eurlings. Vooralsnog worden er echter geen stappen ondernomen om de vliegbelasting ook daadwerkelijk af te schaffen.

VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert: "De verenigbaarheid van de Nederlandse vliegbelasting met het Gemeenschapsrecht heb ik al diverse keren aan de orde gesteld bij de Europese Commissie. Concrete antwoorden bleven echter uit. Naar aanleiding van de vragen die ik afgelopen december indiende, heeft de Europese Commissie mij laten weten dat het onderzoek lopende is, en ik citeer:

'Naar aanleiding van een klacht onderzoekt de Commissie of de belasting die passagiers die vanuit Nederland vertrekken moeten betalen terwijl transit/transferpassagiers of vrachtvluchten hiervan vrijgesteld zijn, in overeenstemming is met de regels inzake overheidssteun. De Commissie heeft nog geen definitief standpunt ingenomen over de vraag of dit verschil in behandeling onder artikel 87, lid 1, van het EG-Verdrag valt.

Wat betreft de verenigbaarheid van de belasting met de regels van het EG-Verdrag inzake vrijheid van dienstverlening en het principe van non-discriminatie, zet de Commissie haar onderzoek naar de belasting voort. De Nederlandse autoriteiten zijn derhalve verzocht bijkomende informatie in te dienen. De Commissie kan niet verder op deze zaak ingaan zolang de opgevraagde informatie niet is beoordeeld.'

De Nederlandse regering moet dus met de billen bloot. Ook de VVD in de Tweede Kamer stelt de vliegbelasting, en de verenigbaarheid daarvan met het Gemeenschapsrecht, aan de orde en dient derhalve (en wederom) nog vandaag kamervragen in."

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Jeanine Hennis-Plasschaert