VVD wijst Nederland op gedeelde verantwoordelijkheid Guantanamo gevangenen

Source: J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i, published on Thursday, February 5 2009, 13:02.

in Nieuws

Afgelopen week heeft het Europees Parlement in de vorm van een resolutie de EU-lidstaten, waaronder Nederland, opgeroepen om de VS de hand te reiken bij de afwikkeling van de sluiting van Guantanamo Bay.

Ook de VVD is voorstander van een dergelijke handreiking. Dit betekent natuurlijk niet dat Nederland (of Europa) dus maar moet opdraaien voor de opvang van enkele ex-gevangenen (waarvan de onschuld is vastgesteld en die niet terug kunnen naar het land van herkomst). Dit is uiteraard primair een verantwoordelijkheid van de VS. Wél is de VVD verbaasd over het feit dat minister Verhagen de deur nu al heeft dicht gesmeten. Constructief meedenken als het gaat om de sluiting van Guantanamo is op z'n plaats. En dan heel graag in Europees verband.

Áls er een verzoek komt uit Amerika, zou het oprecht opvallend zijn als de 27 lidstaten helemaal niet thuis geven. Feit is dat de Amerikaanse autoriteiten in een complex en juridisch web zijn beland. De afgelopen jaren hebben zij in hoog tempo vergaande anti-terrorismewetten aangenomen en dat maakt de sluiting van Guantanamo (binnen een jaar) zeer moeilijk. Dit gegeven ontslaat de Amerikanen natuurlijk niet van hun verantwoordelijkheid. Europa, en zeker ook Nederland, heeft echter altijd politieke en militaire steun geleverd in de strijd tegen het terrorisme. Nu komt het aan op een stukje morele steun als het gaat om het wegwerken van die schandvlek voor het internationaal recht. Hoe die steun precies moet worden ingevuld, zal verder moeten worden uitgewerkt.

Mocht het aankomen op een Amerikaans verzoek voor hervestiging, dan is de kans dat NL überhaupt iemand moet opnemen niet erg groot (taalbarrière speelt hier een rol). En áls we het al over een direct verzoek aan NL zouden hebben, dan gaat het om max. 2 personen.

Tot slot, de VVD staat voor een zeer strak immigratiebeleid en zal dus alle verzoeken als zodanig beoordelen. Wél past het (in het belang van de transatlantische verhouding en onze betrokkenheid bij de strijd tegen het terrorisme) om, in Europees verband, mee te denken.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Jeanine Hennis-Plasschaert