Truckersdag op het spel door rij- en rusttijden - Main contents
in Nieuws
Op de Truckersdag beleven gehandicapten een prachtige ervaring door hoog in de cabine van een vrachtwagen deel te nemen aan een truckersstoet. Door een herziening van de rij- en rusttijden verordening, dienen chauffeurs echter rust te nemen in het weekend. Hierdoor is het voor chauffeurs niet langer mogelijk om vrijwillig aan deze activiteit deel te nemen en komt de truckersdag in gevaar.
VVD Europarlementariër Jeanine Hennis- Plasschaert: "Het kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn dat deze vrijwilligersactiviteit wordt verboden. Ik de Europese Commissie dan om opheldering gevraagd en verzocht om een uitzondering te maken voor de Truckersdag."
U ziet de schriftelijk vraag hieronder
In Nederland wordt jaarlijks op verschillende plaatsen een truckersdag georganiseerd voor verstandelijk gehandicapten. Aan de truckersdag werken chauffeurs op vrijwillige basis mee. Tot 1 januari 2008 kon deze vrijwilligersactiviteit worden beschouwd als vrijgesteld conform artikel 4 lid 12 van verordening 3820/85/EG: niet commercieel goederenvervoer voor privé- doeleinden. De nieuwe rij- en rusttijdenverordening 561/2006 beperkt deze mogelijke vrijstelling in artikel 3 lid h tot voertuigen met een toegestane maximummassa van 7,5 ton. Doorgaans overschrijdt een vrachtauto, die bij de truckersdag wordt ingezet, deze massa met als gevolg dat chauffeurs niet meer vrijwillig aan de truckersdag kunnen deelnemen. Wanneer chauffeurs in het weekend hun wekelijkse rusttijd onderbreken door deelname aan de truckersdag, zal deze korte onderbreking een onevenredig lange compensatie vereisen.
Het ontspannen karakter van de truckersdag en het lage tempo waarin wordt gereden, hebben geen negatieve effecten op de gemoedstoestand van de chauffeur en de mate waarin hij op zondagavond of maandagochtend weer gaat rijden. Bovendien heeft de truckerdag geen effect heeft op de concurrentieverhoudingen aangezien er geen inkomsten worden gegenereerd en tot slot draagt de truckersdag bij aan de verbetering van het imago van het beroep van chauffeur en de transportsector in het algemeen. Ook creëert het draagvlak in de lokale gemeenschap.
Is de Europese Commissie het met mij eens dat het geenszins de bedoeling kan zijn dat deze vrijwilligersactiviteit wordt verboden? Zo ja, wil de Europese Commissie een uitzondering maken voor het vrijwilligerswerk? Zo nee, waarom niet? >