Onnodig hoge tarieven voor luchtvaarttickets

Source: J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i, published on Thursday, September 4 2008, 13:05.

in Nieuws

Vandaag heeft het Europees Parlement ingestemd met een herziening van de bestaande gedragscode voor geautomatiseerde boekingssystemen (Computerised Reservation Systems - CRS). Geautomatiseerde boekingssystemen bieden klanten actuele informatie over het aangeboden lucht- en spoorvervoer en de tarieven daarvoor.

VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis- Plasschaert: "De bestaande gedragscode leidt tot een gebrek aan concurrentie en dus onnodig hoge tarieven voor de consument. Het voorstel van de Commissie was dan ook welkom."

Dankzij de ontwikkeling van alternatieve distributiekanalen, zoals websites en call-centers, beschikken reizigers tegenwoordig over talrijke informatie- en boekingskanalen om hun vluchten te boeken. Ongeveer 40% van alle vliegtuigtickets in de EU wordt via alternatieve kanalen geboekt, de overige 60% via reisbureaus en CRS. De bestaande gedragsregels belemmeren de prijsconcurrentie en innovatie, omdat deze de onderhandelingsruimte om afspraken te maken over boekingskosten, aangeboden tarieven en toegang tot distributiefaciliteiten, sterk inperken.

Hennis-Plasschaert: "De lobby op dit dossier was enorm, zowel vanuit de luchtvaartmaatschappijen als de reisagenten. De belangen zijn groot. Er was nadrukkelijk veel te doen om de waarborgen tegen potentiële misbruiken van concurrentiepositie, met name wanneer er sprake is van nauwe banden tussen de aanbieders van CRS en luchtvaartmaatschappijen. En dan Air France, Lufthansa en Iberia in het bijzonder."

In aanvulling op de bepalingen die reeds in het voorstel zijn opgenomen om misbruik van positie te voorkomen en reisagenten (dus klanten) een neutrale informatieverstrekking te waarborgen, heeft de Europese Commissie (op verzoek van de Europese Liberalen) zich gisteravond laat gecommitteerd tot een zgn.'formal notice'. Hierin zal de Europese Commissie de concrete en strikte criteria uiteenzetten op basis waarvan er zal worden bepaald of er inderdaad sprake is van misbruik van concurrentiepositie door luchtvaartmaatschappijen. E.e.a. zal worden gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie alvorens de nieuwe gedragscode in werking treedt. Op deze wijze wordt er duidelijkheid gecreëerd voor alle belanghebbenden en is er dus ook de mogelijkheid om een klacht in te dienen als er volgens een partij sprake is van misbruik.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Jeanine Hennis-Plasschaert