EU Agentschap voor de Grondrechten presenteert studie over homofobie in Europa

Source: J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i, published on Monday, June 30 2008, 13:05.

in Nieuws

Vandaag heeft het EU Agentschap voor de Grondrechten haar rapport gepresenteerd inzake het bestaan van homofobie in Europa. De studie, waarop het rapport is gebaseerd, werd uitgevoerd op verzoek van het Europees Parlement. De overall conclusie van het rapport is dat homoseksuelen in de meeste lidstaten en op tal van punten (nog steeds) niet kunnen rekenen op gelijke behandeling. Een weinig verrassende maar treurige constatering. Het agentschap stelt terecht: 'for us there is not justification for treating discrimination on grounds of sexual orientation any differently from discrimination on grounds of race or ethnic origin'.

VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert: "Het vandaag gepresenteerde rapport windt er geen doekjes om: discriminatie o.b.v. sexuele oriëntatie is eerder regel dan uitzondering. Er is sprake van een bepaalde hiërarchie als het gaat om anti-discriminatie wetgeving. Dit moet stoppen. Of het nu gaat om ras, religie, geslacht, handicap, leeftijd of sexuele oriëntatie. Er zou geen verschil mogen zijn. Uiteindelijk valt dit alles onder de brede noemer van fundamentele rechten/mensenrechten en dus gelijke behandeling voor allen."

Komende woensdag (2 juli 2008) zal de Europese Commissie haar plannen presenteren voor een nieuwe algemene anti-discriminatierichtlijn. Hennis-Plasschaert hoopt van harte dat de lidstaten serieus werk maken van deze richtlijn: "Keer op keer stellen de lidstaten dat 'de Europese Unie een samenleving is met wederzijds respect voor elkaar. Eén waarin op actieve wijze elke vorm van discriminatie moet worden uitgebannen, waarbij alle lidstaten een bepaalde verantwoordelijkheid dragen'. Als het er echter op aankomt, hullen diezelfde lidstaten zich in stilzwijgen of nog erger: gaan er een aantal lidstaten overdwars omdat zij homofobie niet als een vorm van discriminatie willen beschouwen. Het nieuwe voorstel van de Europese Commissie wordt een belangrijke testcase voor de Raad, de lidstaten dus."

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Jeanine Hennis-Plasschaert