Vrij wegvervoer in de Europese Unie noodzakelijk - Main contents
in Nieuws
Vandaag debatteert het Europees Parlement in Straatsburg over het fenomeen cabotage (het goederenvervoer over de weg binnen landsgrenzen van een andere lidstaat). Een fenomeen waarover al jaren lang flink gekibbeld wordt. De bestaande regelgeving, waaronder vervoersondernemers worden toegelaten tot het binnenlandse goederenvervoer over de weg in een lidstaat waar zij niet gevestigd zijn, zou door het gebruikte begrip 'tijdelijk' te onduidelijk zijn. Om voor eens en altijd duidelijkheid te scheppen, lanceerde de Europese Commissie eind mei 2007 dan ook een nieuwe verordening. De Commissie stelde voor om cabotage te beperken tot een maximum van 3 ritten per week aansluitend op internationaal vervoer. Een opvallend voorstel omdat de bestaande regels, die in 1993 zijn vastgesteld, werden beschouwd als een tussenstap naar volledige vrijheid.
VVD-europarlementariër Jeanine Hennis- Plasschaert: "Dit voorstel kon en kan ik niet serieus nemen. Natuurlijk, we hebben een Europese benadering nodig zodat de sector niet langer geconfronteerd wordt met allerhande nationale oprispingen om de cabotagemogelijkheden tot een minimum te beperken. Dit Commissievoorstel strookt echter voor geen meter met de beginselen en doelstellingen van de interne markt en/of de Lissabon-strategie. De genoemde pro-argumenten als verkeersveiligheid, het milieu en een vermindering van de administratieve lasten raken in deze kant noch wal. Met dit voorstel wordt een lang gekoesterde Franse wens gecodificeerd en dat is een stap in de verkeerde richting. In plaats van meer vrijheid voor de transportsector, worden vervoerders nu met meer beperkingen geconfronteerd."
ALDE (de Europese liberalen) zet in op een volledig vrije markt m.i.v. 1 januari 2014. Zij weet zich daarin gesteund door in ieder geval een ruime meerderheid van de PPE (ChristenDemocraten). Van de Groenen en Socialisten is het finale standpunt nog onduidelijk. De stemming vindt morgen plaats.
Jeanine Hennis- Plasschaert: "Voor een zo efficiënt mogelijke planning is een vrije markt een noodzakelijke voorwaarde. Duidelijk moet zijn dat elke beperking, of het nu gaat om cabotage zoals in dit geval of de totaal onzinnige lappendeken aan rijverboden, tot méér vervoersbewegingen leidt."
Noot voor de redactie: Al jarenlang wordt er gekibbeld over het fenomeen cabotage. De Verordening 3118/93 stelt de voorwaarden vast waaronder vervoersondernemers worden toegelaten tot het binnenlands goederenvervoer over de weg in een lidstaat waar zij niet gevestigd zijn. Het gebruikte begrip ´tijdelijk´ heeft echter van meet af aan tot eindeloos veel verwarring geleid.
Een interpretatieve mededeling van de Europese Commissie (2005/C21/02) zou de oplossing moeten bieden. Maar ook deze mededeling weerhield bepaalde lidstaten (bijvoorbeeld Frankrijk, Italië, het VK en Griekenland) er niet van om allerhande nationale regels van toepassing te verklaren. Hiermee werden de mogelijkheden voor cabotage verder beperkt.
De Nederlandse transportsector neemt zo´n 20% van het totale cabotage transport voor zijn rekening. Luxemburg komt met 16% op de tweede plaats. (Overigens is de impact voor Luxemburg groter dan die voor Nederland omdat Luxemburg simpelweg over een kleinere thuismarkt beschikt.) De Duitsers en de Belgen volgen met respectievelijk 14% en 13%. NB: Hiebij gaat om de 15 'oude' lidstaten. Voor de nieuwe lidstaten gelden veelal nog altijd de welbekende vrijwaringsbepalingen.