Kopieert Europese Commissie plannen VS inzake versterking grensbeheer?

Source: J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i, published on Friday, April 25 2008, 13:07.

in Nieuws

Komende week zal VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert, samen met 4 andere collega's van de Europese liberale fractie, een bezoek brengen aan Washington DC. De delegatie heeft ontmoetingen met verschillende Senators en Congressmen, evenals vertegenwoordigers van ondermeer het Department of Homeland Security, the Electronic Frontier Foundation, the Federal Trade Commission maar bijvoorbeeld ook Google en Microsoft.

Onderwerpen die o.a. aan bod komen, zijn privacy en gegevensbescherming, de strijd tegen het terrorisme en de impact daarvan op het vrij verkeer van personen en goederen, het VS grensbeheer programma (US VISIT Program), de door de VS beoogde plannen voor de herziening van het Visa Waiver Program (VWP) maar ook specifieke securitymaatregelen t.a.v. het goederenvervoer, zoals de 100% scanplicht voor alle containers die naar de VS gaan.

Onlangs is Jeanine Hennis-Plasschaert benoemd tot rapporteur voor de Commissiemededeling inzake 'de voorbereiding van de volgende stappen in het grensbeheer van de Europese Unie', In deze mededeling worden nieuwe instrumenten geopperd die integraal onderdeel zouden moeten vormen van de toekomstige Europese strategie voor het grensbeheer. Te weten: (1) het systeem van de geregistreerde reiziger, (2) de invoering van een inreis-/uitreisregistratie en (3) de invoering van een elektronisch systeem voor reisvergunningen (ESTA). In deze hoedanigheid zal haar aandacht in het bijzonder uitgaan naar het US VISIT Program. Wat behelst dit precies en op welke wijze verhoudt dit programma zich tot de ideeën van Commissie als het gaat om het beheer van de Europese buitengrenzen? Vooralsnog lijken de plannen van de Europese Commissie namelijk verdacht veel op een simpele copy/paste van het US VISIT Program.