De ultieme test voor de EU

Source: J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i, published on Monday, February 18 2008, 13:08.

in Nieuws

VVD-europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert over de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo:

"De lang verwachte kogel is nu dan eindelijk door de kerk. De onafhankelijkheid van Kosovo is uitgeroepen. Alhoewel een eenzijdig besluit, is het overduidelijk een onomkeerbare beslissing, waarmee ook ik de Kosovaren van harte feliciteer.

Eerlijkheidshalve houd ik tegelijkertijd mijn hart vast voor wat ons nu te wachten staat. Servië koest houden met vergaande beloftes die uiteindelijk zullen resulteren in EU-toetredingsonderhandelingen waarbij eerder geformuleerde voorwaarden er minder of niet toe doen? Die trend is in feite al ingezet.

Natuurlijk, behoud van stabiliteit in de regio is nu prioriteit nummer één. Net zoals dit overigens de afgelopen jaren al het geval is geweest. Miljarden zijn er sinds 1999 uitgetrokken, met als doel: democratie, rechtspraak en economische wederopbouw oftewel, een stabiele multi-etnische samenleving.

Anno 2008 moeten we echter vaststellen dat de in Kosovo woonachtige Serviërs en Albanezen volledig langs elkaar heen leven, ruim 40% werkeloos is, ruim een kwart van de Kosovaren van nog geen 3 euro per dag leeft, het een broeinest is voor de georganiseerde misdaad en dat chaos en corruptie welig tieren. Zonder internationaal toezicht en nog vele nieuwe miljarden redt Kosovo het niet, zoveel is duidelijk. De levensvatbaarheid van de staat Kosovo is én blijft een groot vraagteken, waarbij je toch op z'n minst mag hopen dat hiervoor voldoende spraakmakende en effectieve plannen op de plank liggen.

Opvallend is verder het feit dat de EU-lidstaten ook nu weer niet met één stem spreken. Een moverend argument hiervoor is dat de erkenning van de onafhankelijkheid van een staat een nationale bevoegdheid betreft. En dus kan het zo zijn dat Frankrijk, Duitsland en het VK, nog voor de onafhankelijkheidsverklaring, al aangaven de onafhankelijkheid van Kosovo hoe dan ook te zullen erkennen, terwijl bijvoorbeeld Spanje daar niet eens aan wil beginnen. Al is het maar om 'gedoe' met de Basken in eigen land te voorkomen. Maar ook vanuit Roemenië en Cyprus kan op weerstand worden gerekend. Nederland hangt er voorlopig nog een beetje tussenin. Inderdaad, het gaat hier om een nationale bevoegdheid. Dat zal ook ik niet ontkennen.

Tegelijkertijd is het wél een feit dat alle ogen op de EU gericht zijn. De toekomst van Kosovo ligt immers niet in de Verenigde Staten van Amerika. In dat opzicht zullen de andere grote spelers dan ook met verbazing naar de Unie kijken. De VN-missie moet worden vervangen door een EU-missie waarbij de hoofdrolspelers, de EU-lidstaten, het vooralsnog niet met elkaar eens zijn. Die sfeer van verdeeldheid is werkelijk het laatste dat Kosovo op dit moment nodig heeft. De verwachtingen zijn hooggespannen. Een ultieme test voor de in potentie machtige positie van de EU op het wereldtoneel."