Geen binnengrenzen, dus bescherm de Europese buitengrenzen! - Main contents
in Nieuws
Vandaag heeft Eurocommissaris Frattini van Justitie zijn langverwachte en alomvattende plannen voor de versterking van de Europese buitengrenzen gepresenteerd. Vanmorgen stemde de gehele Europese Commissie hier officieel mee in. Nu is het de beurt aan de Raad en het Europees Parlement om te laten horen wat zij ervan vinden. Woordvoerder asiel en migratie voor de Europese liberalen Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) neemt alvast een voorproefje.
Met het door hem voorgestelde pakket aan maatregelen wil Frattini meer grip krijgen op de enorme stroom van mensen die jaarlijks de buitengrenzen van de Europese Unie passeren. Hij zet hierbij onder meer in op de ontwikkeling van een zogenoemd entry-exit system, waarbij iedereen die de Unie vanuit een derde land binnenkomt of uitgaat geregistreerd wordt. De biometrische gegevens van de reizigers zoals een vingerafdruk of irisopname worden bewaard in een gegevensbestand. Niet alleen hoopt de justitiecommissaris hiermee illegale migratie effectiever te bestrijden, maar bovendien ook de grensoverschrijdende criminaliteit aan te pakken. Ook het reeds bestaande EU-agentschap Frontex, dat toeziet op de operationele samenwerking bij het bewaken van de buitengrenzen, krijgt meer armslag.
VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert is te spreken over het werk dat door de Europese Commissie is verricht: "De omvang van de vandaag gepresenteerde plannen laat zien dat de verbeterde bescherming van de buitengrenzen van de EU hoog op de Europese agenda staat. En dat is terecht, want in een Unie zonder binnengrenzen is het absoluut noodzakelijk om de buitengrenzen goed te bewaken. Verder is het een feit dat veruit de meeste illegalen in Europa op legale wijze, dus met visa, de Unie zijn binnengekomen, de zgn.' overstayers'. Het is dus cruciaal om ook dit probleem aan te pakken. Het inbouwen van peil- en evaulatiemomenten is uiteraard van groot belang. De voorgestelde maatregelen moeten wel effectief zijn, regelgeving om de regelgeving is geen doel op zich. Verder ben ik benieuwd hoe het voorgestelde entry/exit system zich verhoudt tot de reeds bestaande gegevensbestanden zoals Eurodac, SIS II en VIS. Wie krijgen toegang? Wat zijn de kosten en hoe efficiënt is het. Allemaal vragen die een antwoord verdienen."