We are Free conferentie

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Thursday, September 27 2012.
We are Free conferentie
Bron: Blog Emine Bozkurt

“Echte vrijheid vind je in jezelf.” Aldus Emir Belatoui. Deze zin is mij gisteravond bijgebleven. Emir is de organisator van “We are free”, een tweedaagse conferentie van Stichting Secret Garden. Ik was uitgenodigd om te spreken tijdens de opening van dit evenement, op donderdag 27 september in de prachtige Mozes en Aäronkerk in Amsterdam. De Secret Garden stichting zet zich in voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT’ers) met een migratieachtergrond. Helaas is het zo dat mensen die tot deze groep behoren vaak problemen ondervinden omdat hun geaardheid of identiteit niet geaccepteerd wordt in hun familie of hun sociale kring. "We are free" nodigt individuen en organisaties uit om samen te denken, te praten en te beslissen over hoe de veiligheid en acceptatie van LHBT’ers in migrantenkringen verbeterd kan worden.

Dit is een ontzettend goede en belangrijke zaak, en daarom was ik blij dat ik een bijdrage kon leveren, door te spreken over de stand van LHBT zaken in de EU.

Gelijkheid moet allereerst vastgelegd worden in de wet. Op Europees niveau kan wat dit betreft nog veel verbeterd worden. Een voorbeeld is de situatie omtrent het homohuwelijk. Nog niet alle landen binnen de EU kennen het homohuwelijk. Het is dus niet alle EU burgers toegestaan hun leven te delen met degene van wie ze houden. Bovendien worden homohuwelijken die afgesloten zijn in lidstaten waar dat wel gewoon kan, in andere lidstaten vaak niet erkend.

Stel je voor, er was een lesbische vrouw die een leuke dame uit Italië ontmoette. Ze trouwden en kregen kinderen. Een happy end? Niet wanneer het stel zou besluiten naar Italië te verhuizen. Hier worden de rechten die je als gehuwd stel hebt niet erkend, laat staan dat erkend wordt dat jullie samen de ouders van je kinderen zijn.

De EU schiet hier te kort. Lidstaten respecteren normaal gesproken elkaars staatsburgerlijke wetten, en het feit dat dit vanwege de seksuele oriëntatie in sommige gevallen niet gebeurt vind ik onaanvaardbaar. Via het Europees Parlement probeer ik hier verandering in te brengen.

Gelukkig zijn er ook overwinningen geboekt. Zo heeft het Europees Parlement gestreden voor LHBT mensen die in Europa asiel aanvragen omdat homoseksualiteit in hun land van herkomst strafbaar is. Hiervoor is wetgeving aangenomen. Dat was een hele belangrijke stap. Nu is het zaak te zorgen dat de lidstaten ook daadwerkelijk gehoor geven aan deze richtlijn.

Ik heb gisteravond veel verteld over de verschillende manieren waarop de EU zowel binnen als buiten Europa de strijd voor betere LHBT wetgeving aan kan gaan. Rechtvaardige wetgeving. Dat is de eerste stap op weg naar gelijkheid. Maar ik heb ook gesproken over de stappen die nog steeds hard nodig zijn, ook wanneer iedereen volgens de wet gelijk is. Uiteindelijk moeten LHBT’ers zich binnen alle groepen in de samenleving veilig en geaccepteerd voelen.

En, zoals Emir gisteravond zei, je moet bovenal jezelf vrij kunnen voelen. Daaraan kunnen jullie, degenen die dit lezen, ook bijdragen. Als het op de implementatie van wetten of maatregelen aankomt dan weten jullie uit eigen ervaring waar dingen goed gaan, of juist heel mis gaan. Jullie zijn de ogen en oren van de samenleving. Zie je misstanden, heb je suggesties voor verbeteringen als het gaat over de Europese dimensie van LGBT rechten, neem contact met me op.

Het was een inspirerende avond en ik wens iedereen vandaag en morgen veel plezier en succes bij "We are free"!

Bron afbeelding: sxc / alifarid