"Transvet verplicht op etiket"

Source: K.T. (Kartika) Liotard i, published on Tuesday, April 19 2011.

Transvetten moeten voortaan verplicht vermeld worden op de achterkant van een voedseletiket. Dat stelt vandaag een meerderheid van de Europarlementariërs die verantwoordelijk zijn voor voedselveiligheid (de Milieucommissie). De Parlementariërs willen verder ook het land van herkomst van vlees, vis, melk en fruit verplicht op het etiket zien. Een poging van parlementslid Kartika Liotard (Verenigd Links) om een kleurcodesysteem alsnog te introduceren werd niet ontvankelijk verklaard.

Liotard is gematigd positief over de positie die de Milieucommissie vandaag heeft ingenomen. "Dit is een stap in de richting van duidelijke voedseletikettering voor consumenten," zegt Liotard. "Een meerderheid geeft nu aan dat ongezonde transvetten verplicht op het etiket moeten. Bovendien weten consumenten straks waar hun vlees, vis en andere voedingsmiddelen vandaan komen. Ook geeft de Milieucommissie aan dat voedingsinformatie in een duidelijk en leesbaar lettertype op de verpakking moet. Dit alles geeft de consument meer keuzevrijheid.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Kartika Liotard

Transvetten zitten onder andere in vast frituurvet, voorverpakt

cakegebak en in kant- en klare mixen voor chocolademelk of

cappucino. Meer info over transvetten? Klik hier!

Toch kon de etikettering volgens Liotard nog duidelijker. "Een voorstel dat ik samen met andere parlementariërs heb opgesteld om verplicht energie, suiker, zout, vet en verzadigd vet op de voorkant van de verpakking te zetten was helaas niet opgewassen tegen de gigantische lobby van de voedselindustrie. Ik ben hier echt teleurgesteld over. De consument moet duidelijk en eenvoudig geïnformeerd worden. Duidelijke vermelding van de belangrijkste voedingswaarden op de voorkant van een product, helpt daarbij," aldus de Verenigd Linkse.

In juli stemt het volledige Europees parlement over de voorstellen van de Milieucommissie. Keurt het Parlement die goed, dan wordt samen met de lidstaten en de Europese Commissie overgegaan tot het opstellen van definitieve wetgeving voor voedseletikettering.