Europarlementariërs willen sluiting kerncentrales Doel en Tihange

Source: K.T. (Kartika) Liotard i, published on Tuesday, September 4 2012, 8:49.

Brussel, 4 september 2012 - Europarlementariërs uit Nederland, Duitsland, België en Luxemburg hebben de Belgische staatssecretaris voor energie, Melchior Wathelet, opgeroepen om de risicovolle kernreactoren Tihange 1 en 2 en Doel 3 definitief te sluiten.

In een brief vragen Bart Staes (De Groenen), Sabine Wils (Die Linke), Claude Turmes (Les Verts) en de Nederlandse onafhankelijke Kartika Liotard om sluiting van de omstreden kerncentrales. Ook roepen de Europarlementsleden het dagelijkse Europese bestuur op om maatregelen te nemen. Diverse media meldden deze zomer dat de Belgische kernreactoren scheurtjes bevatten. Ook zou er radioactief water in rivier de Maas lekken.

“De Belgische kerncentrales zijn een potentieel gevaar voor zowel België, Nederland als Duitsland. In Belgische, Luxemburgse, Nederlandse en Duitse gebieden rondom Tihange wonen bijna 6 miljoen burgers. Rondom Doel zijn dit zelfs 9 miljoen mensen. Hun veiligheid moet voorop staan. Er is hier sprake van een grensoverschrijdend probleem en de Europese Commissie is er om die op te lossen,” zegt Kartika Liotard.

Het lekken van radioactief water vanuit kerncentrale Tihange in rivier de Maas, zou bovendien in strijd zijn met Europees beleid. De Water Framework Directive (WFD) verplicht lidstaten zorg te dragen voor een goede waterkwaliteit van onder andere rivieren. “Het Europees bestuur moet optreden als door laksheid van een lidstaat die waterkwaliteit in gevaar komt,” zegt Liotard.

De kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 zijn momenteel gesloten vanwege defecten, maar gaan mogelijk later dit jaar weer open. De oudste reactor Tihange 1 is nog in werking en wordt naar verwachting tien jaar langer dan gepland opengehouden door de Belgische federale regering.

Volgens de Europarlementariërs zijn er veiligere oplossingen om de stroomvoorziening in Belgie op peil te houden. Naast de oproep aan staatssecretaris Wathelet, hebben zij de Europese Commissie gevraagd om België financieel te ondersteunen bij het vinden van milieuvriendelijke alternatieven voor de kerncentrales in Tihange en Doel.