VVD wil af van automatisch verlengen van indicatiebesluiten jeugdzorg - Main contents
De VVD maakt zich zorgen over signalen dat provincies, zorgaanbieders en rechtbanken de aanspraak op zorg automatisch verlengen zonder dat er opnieuw wordt gekeken of die zorg wel nodig is.
Brigitte van der Burg: "Ik wil weten of het klopt dat rechtbanken deze afspraken hebben gemaakt en om welke rechtbanken het gaat. Een indicatiebesluit is geen bureaucratisch formuliertje, het indicatiemoment is bedoeld om de zorgvraag en - noodzaak kritisch tegen het licht te houden. Zeker wanneer het gaat om drastische maatregelen als uithuisplaatsing, moeten beslissingen zorgvuldig worden genomen."
Niet alleen wordt op deze manier de rechtspositie van ouders ondermijnd, deze manier van werken doet ook het vertrouwen van ouders in de rechterlijke macht en in jeugdzorg geen goed.
"In een tijd waarin het zorgbudget al krap genoeg is, hebben we deze kritische check juist nodig. Daarnaast motiveert het automatisch verlengen ouders en kinderen natuurlijk niet om het "beter" te doen.", aldus van der Burg.
De VVD heeft de minister en staatssecretaris van Justitie om opheldering gevraagd.
Schriftelijke vragen:
Vragen van het lid Van der Burg (VVD) aan de minister en staatssecretaris van Veiligheid & Justitie over het bericht dat Bureaus Jeugdzorg en rechtbanken afspraken hebben gemaakt over automatisch verlengen indicatiebesluiten
Bent u bekend met de verschillende uitspraken van het Gerechtshof Arnhem inzake het niet overleggen van een geldig indicatiebesluit bij verlenging machtiging uithuisplaatsing? Is het juist dat er afspraken zouden zijn gemaakt tussen de provincie Overijssel, zorgaanbieders en rechtbanken in het ressort Arnhem dat de aanspraak op zorg automatisch wordt verlengd en dat er geen nieuw indicatiebesluit behoeft te worden genomen na het verstrijken van de geldigheidsdatum van het aanvankelijke indicatiebesluit?
Zo ja, bent u bekend waarom deze rechtbanken deze afspraken hebben gemaakt? Weet u welke rechtbanken het betreft?
Welke andere provincies hebben deze afspraak ook gemaakt? Zijn er landelijke afspraken gemaakt?
Zijn deze afspraken voor zowel het vrijwillige als gedwongen kader gemaakt?
Bent u van mening dat het indicatiebesluit een puur formeel, "bureaucratisch" vereiste voor financiering van zorg is? Zo nee, hoe verklaart u de afspraak die rechtbanken in het ressort Arnhem zouden hebben gemaakt (met provincie en zorgaanbieders) dat er geen einddatum meer op de aanspraak voor zorg genoemd wordt in het indicatiebesluit en daarmee de wet buiten toepassing hebben gelaten?
Bent u met het Gerechtshof van mening dat hier sprake is van schending van art. 8 EVRM (recht op eerbiediging van privéleven, familie- en gezinsleven)?
Kunt u aangeven wat dit voor de rechtspositie van ouders betekent?
Kunt u aangeven wat dit voor het vertrouwen van ouders in de rechterlijke macht en in de jeugdzorg betekent?
Kunt u aangeven wat dit voor de zorgconsumptie en het motiveren van ouders en kinderen om het "beter" te doen betekent?
Bent u bekend of bovengenoemde afspraken inmiddels zijn beëindigd? Bent u voornemens maatregelen te nemen?