VVD wil teruggave afgeroomd geld corporaties in krimpgebieden

Source: B.I. (Brigitte) van der Burg i, published on Wednesday, February 17 2010.

VVD wil teruggave afgeroomd geld corporaties in krimpgebieden

17 februari 2010

VVD-Tweede Kamerlid Brigitte van der Burg wil dat het geld dat bij de corporaties met woningen in krimpgebieden in het kader van de vogelaarheffing tussen 2008 en 2010 afgeroomd is per direct terug gaat naar deze corporaties. Geen vage beloftes, zoals het CDA doet, dat corporaties in de steden in de toekomst gaan bijdragen aan krimpgebieden. Nu boter bij de vis en stoppen met het rondpompen van geld van het ene probleemgebied naar het andere. Van der Burg zal hiertoe een motie indienen bij dit Algemeen Overleg over Krimp.

Anders dan CDA-staatssecretaris Bijleveld die mensen aanraadt geen huis te kopen in krimpgebieden op het platteland, ziet VVD-Tweede Kamerlid Brigitte van der Burg juist kansen.

Van der Burg wil dan ook dat er ingezet wordt op de sterke punten van deze gebieden in plaats van alleen te kijken naar de zwakke plekken. Er liggen in de krimpgebieden hele grote kansen om woningen te vinden met een mooie grote tuin tegen een betaalbare prijs. De ruimte, relatieve rust en schoonheid van deze gebieden bieden de ideale mogelijkheid om een kwalitatief zeer hoogwaardige leefomgeving te creëren.

Natuurlijk zijn er niet alleen voordelen aan het wonen in een krimpgebied. Zo zijn de afstanden naar winkels en scholen vaak wat groter, maar daar kies je dan voor. Waar de VVD zich wel hard voor maakt is het verminderen van de aanrijtijden van de hulpdiensten. "De veiligheid is een basistaak van de overheid, en deze moet gewoon in orde zijn", aldus van der Burg. Vandaar dat de VVD in tegenstelling tot alle andere partijen in de Tweede Kamer 1000 agenten extra op het platteland erbij wil.

Ook vindt de VVD dat de regelgeving versoepeld moet worden. De wijze waarop onder andere Natura 2000 wordt uitgevoerd en via allerlei beperkende regelingen het bouwen in buitengebieden wordt ingeperkt, leidt ertoe dat in krimpregio's ondernemers en bewoners onnodig wegtrekken of wegblijven. Van der Burg zal pleiten om juist in deze regio's te experimenteren met versoepeling van regelgeving.