VVD, CDA en ChristenUnie verbijsterd: ‘Verbod op ontruimingen is de wereld op z'n kop!'

Source: B.I. (Brigitte) van der Burg i, published on Wednesday, February 18 2009.

Persbericht

VVD, ChristenUnie en CDA verbijsterd: ‘Verbod op ontruimingen is de wereld op z'n kop!'

De initiatiefnemers van het wetsvoorstel Kraken en Leegstand zijn geschokt. Tweede Kamerleden Brigitte van der Burg (VVD), Jan ten Hoopen (CDA) en Arie Slob (ChristenUnie) : ‘dit is de wereld totaal op z'n kop. Door deze vonnissen komen krakers op een slinkse wijze in het bezit van de sleutels van een pand. Zo wordt het eigendomsrecht met voeten getreden. De eigenaar en de politie staan erbij, kijken ernaar en mogen niets doen. Dit is onaanvaardbaar!'

De indieners van het wetsvoorstel zijn van mening dat burgemeester Cohen zijn rug recht moet houden. De burgemeester moet zich niet laten afleiden door deze uitspraak van de Amsterdamse rechter. ‘Ontruimingen van kraakpanden die binnen een jaar gekraakt worden moeten gewoon doorgaan', aldus de initiatiefnemers.

Als in cassatie zou worden bevestigd dat dit een hiaat in de bestaande wetgeving is, zullen de initiatiefnemers dit in hun wetsvoorstel repareren. De Tweede Kamer start binnenkort met de behandeling van het onlangs ingediende initiatiefwetsvoorstel Kraken en Leegstand die onlangs is ingediend. ‘De recente uitspraken door de rechter laten zien dat ons wetsvoorstel nodig is, meer dan ooit. Het zou de omgekeerde wereld van het eigendomsrecht zijn als je een maand op vakantie bent en je woning wordt gekraakt, je niet meer je eigen huis in zou mogen. De kraker die onrechtmatig je huis is binnengedrongen heeft dan huisrecht volgens de uitspraak van de rechter.', aldus de Kamerleden Brigitte van der Burg (VVD), Jan ten Hoopen (CDA) en Arie Slob (ChristenUnie).

Schriftelijke vragen van de Tweede Kamerleden Brigitte van der Burg (VVD), Jan ten Hoopen (CDA) en Arie Slob (ChristenUnie) aan de minister van Justitie:

  • Kent u de berichtgeving dat de politie naar aanleiding van een uitspraak van de Amsterdamse rechtbank panden die gekraakt zijn niet meer mag ontruimen?
  • Deelt de minister de mening dat het onwenselijk is dat de politie kraakpanden niet mag ontruimen terwijl het Nederlandse strafrecht kraken verbiedt gedurende het eerste jaar van leegstand?
  • Hoe gaat de minister reageren op het protest van burgemeester Cohen naar aanleiding van de gerechtelijke uitspraak van de Amsterdamse rechter? Gaat u burgemeester Cohen oproepen om door te gaan met ontruimingen van kraakpanden die korter dan 1 jaar leegstaan?
  • 1) 
    Het Parool, 10 februari 2009: "Ontruimen mag straks niet meer"; Het Parool, 12 februari 2009: "Cohen kritisch over gerechtelijke uitspraken kraakpanden".