Verkiezingsblog 8. Wetenschappelijk Onderzoek

Source: A.W. (Anne-Wil) Lucas i, published on Monday, September 10 2012.

in Politiek, In de kamer

  • 8. 
    Door te investeren in onderzoek vinden we oplossingen voor een duurzame samenleving

Nieuwsgierigheid is het fundament van de wetenschap. Wetenschappelijk onderzoek brengt ons nieuwe inzichten en innovatie. Je weet van te voren niet wat je gaat vinden en hoe bruikbaar het zal blijken. Maar als overheid wil je eigenlijk wel weten waarin je investeert en of het wat op gaat leveren. Een lastig dilemma!

De VVD vindt dat waar mogelijk kennis moet leiden tot toepassing. Maar we realiseren ons dat er zonder fundamenteel onderzoek geen toegepast onderzoek is.

Het topsectorenbeleid van het kabinet Rutte 1 heeft onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven dichter bij elkaar gebracht. Gezamenlijk zijn onderzoeksagenda’s opgesteld die ons niet alleen kennis brengen, maar die ons ook in staat stellen met die kennis geld te gaan verdienen. We willen dus door gaan met het topsectorenbeleid. Maar we mogen het fundament van de wetenschap niet uit het oog verliezen! Er moet geld overblijven voor puur nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek door wetenschappelijk toptalent en fundamenteel onderzoek. Daar trekt de VVD daarom 100 miljoen extra voor uit, naast het topsectorenbeleid.

Dit extra geld is ook nodig om ervoor te zorgen dat we nog beter gaan scoren bij het binnenhalen van EU-middelen voor onderzoek. Nederland doet het daar al heel erg goed: voor elke € 5,00 die we aan Europa geven voor onderzoek en innovatie, halen we € 7,00 terug. Dat is één van de redenen waarom we de motie Lucas hebben ingediend bij de bespreking van het Financieel Meerjarenkader van de Europese begroting. Die motie vraagt om een verlaging van de EU-begroting én een verschuiving van middelen van de structuurfondsen naar onderzoek en innovatie. Want daar ligt de toekomst van Europa! Onderzoek en innovatie is niet alleen van belang voor economische groei, het biedt ons ook de oplossingen voor een duurzame samenleving.

De uitdagingen waarvoor we staan op het gebied van de energievoorziening en het betaalbaar houden van de zorg kunnen niet worden opgelost zonder kennis en productinnovaties. Neem zonne-energie: dat kan alleen maar concurrerend worden als we goedkoper zonnecellen kunnen produceren die meer rendement leveren. De nanotechnologie waar Nederland sterk in is, kan daartoe bijdragen. En de vooruitgang die we boeken op het gebied van Robotica kan ervoor zorgen dat oudere mensen langer thuis kunnen blijven wonen én dat de zorgkosten in de hand gehouden kunnen worden.

Daarom investeert de VVD, ook in krappe tijden, extra in fundamenteel onderzoek. Daar vinden we de oplossingen van de toekomst!