Verkiezingsblog 7. Studeren als Investering

Source: A.W. (Anne-Wil) Lucas i, published on Sunday, September 9 2012.

in Politiek, In de kamer

  • 7. 
    Vind jezelf een goede investering!

De afgelopen twee jaar ben ik bij meer studentendebatten geweest dan ik me kan herinneren. De invoering van een sociaal leenstelsel was daar veelvuldig onderwerp van gesprek. De meest gehoorde klacht van studenten over het sociaal leenstelsel is dat het niet eerlijk zou zijn, omdat zij later ook al meer belasting moeten betalen. Zij vinden dus dat ze hun studie al dubbel en dwars terugbetalen. Nu ben ik het met hen eens dat de belastingen in dit land best wat lager kunnen, maar de redenering dat studenten daarom niet zelf hoeven bij te dragen aan hun studie gaat niet op!

Laat ik ter verduidelijking een vergelijking trekken met een ondernemer. Als hij een bedrijf van de grond wil krijgen is daarvoor een lening nodig. Een startende ondernemer zal doorgaans naar de bank of naar particuliere investeerders moeten om die lening daar tegen commerciële voorwaarden te krijgen. Dit lukt helaas niet altijd. Maar, mocht het lukken, dan neemt de ondernemer een risico. Als zijn onderneming niet slaagt is er een reële kans dat hij zelf in de problemen komt. Lenen is voor hem immers niet vrijblijvend. Een lening bij de bank moet immers terugbetaald worden. Of de ondernemer nu veel gaat verdienen of niet. Toch neemt hij dit risico, omdat hij het als investering voor de toekomst ziet. Hij hoopt hiermee een gewild product te maken en op termijn zijn geld te verdienen. En als die ondernemer slaagt en een goed inkomen uit zijn eigen investering weet te halen, ook dan valt er een blauwe enveloppe op de deurmat.

En dan de student. Die krijgt allereerst het grootste deel van de kosten voor zijn studie door de overheid betaald. Nog los van de studiefinanciering investeert de belastingbetaler per student zo’n € 7000 per jaar. De werkelijke kosten van een studie zijn immers hoger dan het wettelijk collegegeld. Het geld voor zijn levensonderhoud mag de student bij een sociaal leenstelsel lenen van de overheid, tegen gunstige voorwaarden. En de student betaalt de lening alleen terug als hij voldoende gaat verdienen. Pas als je meer dan 120% van het minimumloon verdient, begin je met aflossen. Lukt het je niet om in 20 jaar je lening af te lossen, dan wordt de rest kwijtgescholden. Een vrij risicoloze lening dus. Zeker als je in ogenschouw neemt dat een hoger opgeleide bijna zeker is van een baan en een goed inkomen. De werkloosheid onder afgestudeerden is laag en een HBO-er verdient anderhalf keer zoveel als een MBO-er. Een WO-er zelfs twee keer zoveel. Investeren in je studie loont dus!

Studenten zouden zich dus wat meer als ondernemer moeten zien. Jullie unieke product zit tussen jullie oren: een goed verstand. Door het volgen van een studie wordt dit ontwikkeld. Studenten zijn dus geen slachtoffer, maar slimme jonge mensen met een zonnige toekomst voor zich. Niet zielig of achtergesteld, maar juist bevoorrecht. De overheid investeert in jullie toekomst, als je ook zelf bereid bent te investeren in die toekomst.

En aan de studenten die zeggen: ‘ik durf niet te investeren in mezelf’, vraag ik: ‘waarom zou de belastingbetaler dan wel in jou moeten investeren?’ Kijk verder dan je studie lang is en durf te investeren in jezelf! Stem VVD.