Verkiezingsblog 6. Kijk verder dan je studie lang is!

Source: A.W. (Anne-Wil) Lucas i, published on Saturday, September 8 2012.

in Politiek, In de kamer

  • 6. 
    De VVD zorgt dat de rekening van de financiële crisis niet doorgeschoven wordt naar toekomstige generaties, zodat jij straks óók een goede baan kunt vinden.

In de twee jaar dat ik nu Kamerlid ben heb ik vele studentenprotesten meegemaakt. Het viel mij hierbij op dat die eigenlijk bijna altijd over maatregelen gingen die direct betrekking hadden op studiefinanciering en collegegeld. Maar waarom maken studenten zich eigenlijk niet net zo druk over de aanpak van de financiële crisis? Als we daar niet goed uit komen vinden de studenten van nu immers straks geen baan!

Voor economische groei, maar juist ook voor economisch herstel, is arbeidsproductiviteit nodig. Dat betekent dat er gewerkt moet worden. Logisch. Het is dan niet sociaal om vooral het niet-werken te stimuleren. Dan kom je alleen nog maar dieper in de problemen. We hebben gezien hoe het Griekenland verging. Men had daar tijdenlang voorzieningen die eigenlijk niemand kon betalen. De rekening komt morgen wel, moet men gedacht hebben. Dat is niet onze methode om een land te besturen. Ook wij staan nu voor de keus. Gaan we nu aan de slag of wachten we op morgen? Wat de VVD betreft lossen we de crisis nu echt op, zodat afgestudeerden straks ook een (goede) baan kunnen vinden. Daarom heeft de VVD de afgelopen jaren steeds het belang van gezonde overheidsfinanciën onderstreept. Daarom heeft de VVD ook 18 miljard bezuinigd, en nog eens 14 miljard afgesproken in het Lenteakkoord. En daarom zette de VVD de begrotingsdiscipline zo hoog op de agenda in Europa.

Maar we zijn nog niet klaar! De overheid geeft nog steeds elke dag 70 miljoen meer uit dan er binnenkomt. We betalen per jaar meer dan 10 miljard aan rentekosten! De overheid leent te veel en geeft teveel uit. Die situatie is niet houdbaar en zorgt ervoor dat we alleen maar dieper in de crisis zakken. We moeten dus het begrotingstekort verder terugbrengen en de op de langere termijn ook echt die staatsschuld gaan aflossen. Maar we moeten ook de economie weer laten draaien. Dat betekent dat er niet moet worden bezuinigd op onderwijs en wetenschap. Dat levert ons immers de hoog opgeleide werknemers en wetenschappelijke kennis die we nodig hebben! Ook investeren we in infrastructuur. En we verlagen we de belasting, zodat het loont om te gaan werken. De VVD wil haar verantwoordelijkheid blijven nemen. De jongere generatie mag namelijk niet de rekening krijgen van slecht overheidsbeleid.

VVD, juist voor studenten die verder kijken dan hun studie lang is!