Verkiezingsblog 5. Sociaal Leenstelsel

Source: A.W. (Anne-Wil) Lucas i, published on Friday, September 7 2012.

in Politiek, In de kamer

  • 5. 
    De VVD zorgt voor een sociaal leenstelsel. Je leent tijdens je studie, en betaalt terug als je een goede baan hebt

Ons hoger onderwijsstelsel is de VVD een lief ding waard! Dankzij dit stelsel krijgt iedereen die slim genoeg is, de kans om te studeren. Dat is goed voor de studenten en dat is goed voor Nederland. Onze economie zit namelijk te springen om hoger opgeleiden. Een typische win-win situatie dus!

En het aantal mensen dat een hoger onderwijsopleiding volgt, groeit gestaag. In 1980 waren dat zo’n 300.000 studenten, op dit moment zijn er ruim 600.000 studenten en in 2030 verwachten we 900.000 studenten. Dat is goed nieuws voor de kenniseconomie. We kunnen die hoger opgeleiden namelijk goed gebruiken. Maar het betekent ook dat we als overheid moeten kijken hoe we het hoger onderwijs ook op de lange termijn betaalbaar houden. Zowel voor de student als de overheid.

Daarom kiest de VVD ervoor het geld dat beschikbaar is voor het hoger onderwijs te besteden aan het onderwijs zelf en niet aan een bijdrage aan het levensonderhoud van studenten. Via een sociaal leenstelsel kunnen studenten lenen om in hun levensonderhoud te voorzien en dit terugbetalen als zij voldoende verdienen. Wat is er nu sociaal aan een lening, vraagt u zich misschien af. Het sociale zit hem in het feit dat de student tegen gunstige voorwaarden leent van de overheid, pas gaat afbetalen als hij meer dan 120% van het minimumloon verdient en de lening wordt kwijtgescholden als men onverhoopt geen baan met voldoende inkomen kan vinden. Een veilige investering in de eigen toekomst dus. Want we weten ook dat een hoger onderwijsdiploma leidt tot een beter inkomen en een lage kans op werkloosheid. Een studie is dus één van de beste investeringen die je in je leven kunt doen!

Studenten hebben wel eens het gevoel dat zij door de komst van het sociaal leenstelsel alle kosten zelf moeten gaan dragen. Dat is niet het geval. Ook met een sociaal leenstelsel blijft de overheid ruim 75% van de studiekosten voor haar rekening nemen. Een studie is immers veel duurder dan het collegegeld dat de studenten betalen. Dat verschil blijft de overheid aanvullen. Dat kan oplopen tot wel € 30.000 per jaar voor dure studies zoals Geneeskunde.

Als we nu niet kiezen voor een sociaal leenstelsel en dus een grotere investering van de studenten zelf in hun toekomst, zal of het collegegeld omhoog moeten of zal de kwaliteit van het onderwijs onder druk komen te staan. Daarom kiest de VVD voor een sociaal leenstelsel.

De toegankelijkheid van het hoger onderwijs blijft gewaarborgd, ook voor de 900.000 studenten in 2030. En de overheid kan investeren in de kwaliteit van het onderwijs, zodat het diploma ook echt het ticket blijft naar een leuke baan en een goed leven.

Kies voor een duurzaam Hoger Onderwijsbeleid! Stem VVD!