Verkiezingsblog 4. Internationale Toekomst

Source: A.W. (Anne-Wil) Lucas i, published on Thursday, September 6 2012.

in Politiek, In de kamer

  • 4. 
    De VVD bereidt studenten voor op de toekomst: we leggen de lat hoger zodat je ook straks de concurrentie aan kunt met buitenlandse kenniswerkers

Nederlandse studenten zullen zich op een internationale toekomst moeten voorbereiden. Dat betekent dat studeren meer om presteren en excelleren moet gaan draaien. Studeren mag vanzelfsprekend een leuke en uitdagende tijd blijven, daar is geen twijfel over mogelijk! Maar studenten die het als een vakantietijd benaderen gaan straks achter het net vissen. Waarom?

De economieën van de landen op de wereld raken steeds meer vervlochten. Steeds meer Nederlandse starters zullen een baan gaan vinden in het (verre) buitenland. Andersom zullen ook steeds meer starters uit dit (verre) buitenland naar Nederland komen. Bedrijven als ASML stellen nu al scholarships beschikbaar voor buitenlands talent om in Eindhoven een master te doen. De afgestudeerden van morgen zullen op de arbeidsmarkt van morgen moeten concurreren met steeds meer leeftijdsgenoten uit zeer verschillende plaatsen op de wereld. Zij zullen het moeten opnemen tegen Chinezen en Indiërs die op dezelfde banen azen als zij. Die Chinezen hebben keihard moeten werken om die kans te krijgen. Voor hen was het volgen van een studie totaal niet vanzelfsprekend. Het was juist iets zeer waardevols, iets dat niet iedereen gegund is. Het is dan ook niet gek dat hard studeren bij hen veeleer de regel en dus niet de uitzondering is. We weten dat dit in Nederland wel anders is. Een studie wordt hier nogal eens gezien als een leuke en ontspannen tijd, een paar jaar sabbatical voordat men doorgaat met het echte leven. Op deze manier gaan we het afleggen! De VVD stelt dat als Nederlanders morgen ook tot de top willen behoren, er nu iets moet gebeuren. Dat is niet alleen een kwestie van geld, maar ook van een ambitieuze studiecultuur.

Waar moeten we met zijn allen heen? Laten we beginnen met de intensiteit van de studie. Hard werken moet de regel worden, maar tegelijkertijd moet het ook lonen! Studenten die beter presteren moeten speciale (excellentie) trajecten kunnen volgen. Ook moet er een speciale top universiteit komen zoals Harvard of Yale. De studenten die zeer goed presteren mogen daar naartoe. Dat motiveert een mentaliteit van aanpakken en zorgt tegelijkertijd voor de allerbeste opleiding voor onze allerbeste studenten. Ook het toelatingsbeleid moet anders. We moeten studenten niet zomaar tot een studie toelaten, maar juist selecteren op de meest gemotiveerde en getalenteerde jongens en meisjes. Als je eenmaal bent toegelaten moet je het studietraject niet met twee vingers in je neus kunnen doorlopen. Studeren moet een dagtaak worden. Dat zorgt voor een betere werkmentaliteit en dat zorgt voor veel beter opgeleide studenten. Studenten verdienen niets minder, Nederland kan niet zonder!

De VVD stelt daarom dat het niveau van het Nederlandse onderwijs omhoog moet! Studenten kunnen meer en moeten ook worden beloond ze als ze meer doen! Studenten moeten het best mogelijke onderwijs krijgen en worden voorbereid op een nieuwe, internationale, arbeidsmarkt. Als we deze uitdaging niet oppakken, betalen we hier straks de rekening voor. Wat de VVD betreft ondernemen we daarom nu actie.

Niet doorschuiven, maar oppakken! Stem VVD!