Verkiezingsblog 3. Betere Baankansen

Source: A.W. (Anne-Wil) Lucas i, published on Wednesday, September 5 2012.

in Politiek, In de kamer

  • 3. 
    De VVD zorgt dat onderwijs en arbeidsmarkt weer op elkaar aan gaan sluiten, zodat je niet alleen een leuke studententijd hebt, maar straks ook een leuke baan!

Voor de meeste studenten is hun studie één groot avontuur. Eindelijk mag je je gaan richten op het vakgebied dat je echt interessant vindt. Je gaat op kamers, ontmoet nieuwe mensen. Bij studentenbesturen en sportverenigingen vindt je uitdagingen als samen besturen, samen organiseren en sporten op hoog niveau. En bij verenigingen en verbanden vindt je de gezelligheid waar de studententijd zo om bekend staat.

Maar studeren is meer! Hoewel studeren voelt als het einde, is het juist het begin van de rest van je leven! Een goede studie zorgt namelijk voor een betere start aan je carrière. Het geeft toegang tot de baan die jij wil. Dat is de stip aan de horizon waar het allemaal om draait. Studeren is leuk, maar het dient wel een doel. De VVD wil het voor studenten makkelijker maken om dat doel te bereiken. Door de aansluiting tussen opleiding en arbeidsmarkt te verbeteren.

Dat doen we door opleidingen de ruimte te geven om te selecteren op motivatie en talent. Geen ongemotiveerde medestudenten meer die het niveau van de opleiding omlaag trekken. Dat zorgt voor beter onderwijs nu en betere banenkansen straks. Werkgevers moeten immers weten dat jij als afgestudeerde echt gemotiveerd en volledig toegerust bent. Niet de vraag wat je hebt gestudeerd, maar waar je hebt gestudeerd moet centraler komen te staan.

Om de aansluiting tussen studie en baan te verbeteren hebben we gezorgd dat er scholarships zijn gekomen. Hierbij vergoedt een bedrijf een deel van de studiekosten van ambitieuze en veelbelovende studenten. Dit vertrekt de band tussen studenten en het bedrijf. Het zorgt voor mooie openingen in het bedrijfsleven, waar jij straks aan de slag kan gaan. Maar het maakt voor aankomende studenten ook inzichtelijk waar de vraag ligt op de arbeidsmarkt. Winst dus, voor zowel de student als het bedrijfsleven. De scholarships die de chemiesector dit voorjaar beschikbaar heeft gesteld voor de studie Scheikunde aan de Universiteit Utrecht hebben tot een vergroting van de instroom van 40% geleidt. Het werkt dus!

De VVD wil dat opleidingen rekening gaan houden met de wensen en eisen van je toekomstige werkgevers. Die moeten worden betrokken bij het bepalen van de eindtermen en de controle op de kwaliteit van opleidingen. Dat zorgt er namelijk voor dat je als student veel makkelijker een goede baan vindt. Ook moeten de docenten in het HBO vaker terug naar de praktijk. De eisen die we stellen aan de actuele vakkennis van docenten moeten omhoog.

We weten dat bedrijven meer dan alleen een diploma van afgestudeerden vragen. Werknemers moeten kunnen samenwerken en sociale vaardigheden hebben. Leiderschap en werkervaring worden zeer gewaardeerd. Veel studenten ontwikkelen dit bij de verschillende nevenactiviteiten die zij tijdens hun studie ontplooien. Bijvoorbeeld tijdens een jaar studentenbestuur of bij het maken van een Solarauto, zoals dat in Delft gebeurt. Tijdens zo’n jaar volg je geen college. Je moest voorheen echter wel gewoon collegegeld blijven betalen! Nu niet meer. Doormiddel van het amendement Collegegeldvrij besturen dat VVD en D66 is dit verleden tijd.

Al met al is de VVD de partij die verder kijkt dan je studie lang is. Wij zijn de partij die zich nu al druk maakt over de carrière die jij straks hebt. We zorgen dat opleiding en arbeidsmarkt op elkaar aansluiten en we zorgen voor banen. Want studeren is niet alleen het einde, het is vooral het begin!

Denk aan je toekomst! Stem 12 september op de VVD!