Verkiezingsblog 1. Kwalitatief Goed Onderwijs

Source: A.W. (Anne-Wil) Lucas i, published on Monday, September 3 2012.

in Politiek, In de kamer

  • 1. 
    De VVD zorgt voor kwalitatief goed onderwijs: de lat omhoog! We stellen niet de onderwijsbestuurders, maar de student centraal.

Als liberaal ben ik voor een kleine maar krachtige overheid. De overheid moet absoluut niet teveel doen. Maar wat zij doet, dat moet zij goed doen. Dat geldt niet in de minste plaats voor ons hoger onderwijsstelsel. Ons stelsel geeft iedereen de kans om zich maximaal te ontwikkelen door een academische of Hbo-opleiding te volgen. Daarna wacht veelal een baan met veel perspectief.

Als student moet je er dus op kunnen vertrouwen dat jouw opleiding van kwalitatief hoog niveau is. Als je een HBO studie volgt, moet die ook echt HBO waardig zijn. Een studie aan de universiteit moet academisch hoogstaand zijn. Dit klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het helaas niet gebleken. De NVAO (de instantie die in Nederland de kwaliteit van opleidingen controleert) kwam de afgelopen jaren bij wel erg veel opleidingen tot de conclusie dat zij niet voldeden aan het niveau dat werd verwacht. Opleidingen presteerden onder de maat en grote groepen studenten bleken zelfs onterecht te zijn afgestudeerd. Zij volgden jarenlang in goed vertrouwen een studie die achteraf maar weinig waard bleek te zijn. De VVD vindt dat als de overheid een verplichting op zich neemt, dat zij die ook goed moet uitvoeren. De kwaliteit van het hoger onderwijs moet dus rap omhoog.

Om dit te bereiken heeft de VVD de afgelopen twee jaren een aantal stevige stappen gezet. De kwaliteitscriteria waaraan een studie moet voldoen zijn flink verscherpt. De onderwijsinspectie heeft een duidelijk grotere rol gekregen. Zij gaan vanaf nu toezien op de waarde van diploma’s die door instellingen worden verstrekt. Een diploma moet in alle gevallen een getuigschrift van de kunde van een student zijn. En die kunde moet aansluiten op de arbeidsmarkt. Ook moet de Minister van OCW kunnen ingrijpen als het echt misgaat. Als de onderwijskwaliteit stevig onder de maat is of als er fraude wordt gepleegd moet de verantwoordelijke bewindspersoon dat in de Raad van Toezicht van de onderwijsinstellingen kunnen aanpakken.

Maar met betere controle en hogere eisen zijn we er nog niet! Veel nieuwe studenten kiezen vooral een leuke studentenstad uit. Dat kan, want alle opleidingen lijken op elkaar. Er dreigt dus een eenheidsworst. Daarom wil de VVD universiteiten en hogescholen dwingen om een scherper profiel te kiezen. Het profiel dat ze kiezen is daarbij aan hen. Opleidingen moeten gaan verschillen qua lesmethoden, inhoudelijke speerpunten en de intensiviteit van het aangeboden onderwijs. Zo heeft de student weer wat te kiezen! Ook gaan we investeren in de kwaliteit van docenten. Tenminste 80% van de docenten in het hoger onderwijs moet een masteropleiding gevolgd hebben.

Om dit te bereiken hebben we de afgelopen 2 jaar fors ingezet op een cultuuromslag bij de bestuurders in het hoger onderwijs. De discussies in het hoger onderwijs gingen te veel over geld en gevestigde belangen in plaats van over de kwaliteit van de opleiding en de waarde van de diploma’s. Daarom hebben we nu prestatieafspraken met de universiteiten en hogescholen gemaakt. De Student stond te weinig centraal. Daar is nu eindelijk verandering in gekomen.