Scholarships: een kleine revolutie in onderwijsland

Source: A.W. (Anne-Wil) Lucas i, published on Wednesday, June 27 2012.

in Politiek, In de kamer

Gisteren vond er een kleine revolutie plaats in onderwijsland. In Utrecht werden voor het eerste aan vijf veelbelovende scheikundescholieren beurzen uitgereikt. Beurzen die beschikbaar werden gesteld door bedrijven in de chemische sector. Gedachte: door veelbelovende aankomende scheikundestudenten te belonen met een scholarship, hopen de bedrijven scholieren te stimuleren om te kiezen voor een studie in de chemie. Op die wijze geven deze bedrijven een aanzet voor het terugdringen van het verwachte tekort aan bèta’s en technici. Cruciaal, want wil de chemisch-technologische sector haar torenhoge ambities waarmaken, dan is daar veel toptalent voor nodig.

Ik feliciteer de vijf winnaars van de beurzen dan ook van harte met het binnenhalen van deze mooie beurs en het zicht hebben op een glanzende carrièreperspectief. Ik feliciteer de vijf bedrijven met het lef dat ze hadden om voor te gaan in een trend die onvermijdelijk is en met de nieuwe mooie lichting toekomstige werknemers. En ik feliciteer de BV Nederland met het zetten van weer een cruciale stap in de richting van het realiseren van de competitieve hoogwaarde kenniseconomie waar we allen naar streven.

Ik heb deze stille revolte, tot stand gekomen door een prachtige symbiose van de chemisch-technologische wetenschap en het bedrijfsleven, met veel genoegen gade mogen slaan. In 2010 pleitte ik er al voor om door middel van scholarships de banden tussen het Hoger Onderwijs en het bedrijfsleven aan te halen en studenten veel meer uit te dagen om te excelleren. De chemisch-technologische bedrijfstak, onderwijssector en de overheid hebben deze handschoen nu opgepakt en hebben de handen slim ineen geslagen. Het idee achter scholarships is dat bedrijven, fondsen, Hoge Scholen en Universiteiten een bedrag beschikbaar stellen voor een student om zijn opleiding te betalen. Nu gebeurt dit al met enige regelmaat voor de masterfase. Zo stelde het bedrijf NXP onlangs nog 7 beurzen beschikbaar voor excellente masterstudenten aan de TU Eindhoven. Logisch, want door het aangekondigde leenstelsel in de masterfase, zou de studiefinanciering in deze studiefase komen te vervallen. Het geven van beurzen wordt dan extra interessant voor student en bedrijf. De scholarships voor excellerende scheikundescholieren die gisteren werden uitgereikt toont echter aan dat de samenwerking tussen wetenschap en het bedrijfsleven niet alleen geldt bij een leenstelsel. De Chemische sector ging gisteren als eerste schaap over de dam en zette daarmee een goede stap. Niet alleen beloon je hiermee excellent studiegedrag, je stimuleert scholieren ook om reeds na hun middelbare schooltijd te kiezen voor een studierichting waar erg veel behoefte aan is: scheikunde, natuurkunde of een andere bètastudie. Dat dit werkt blijkt wel uit het feit dat aan de Universiteit Utrecht zich dit jaar tientallen studenten meer hebben aangemeld voor chemisch-technologische studies dan in voorgaande jaren.

Door het invoeren van scholarships, kortom, realiseren we vele doelen in één klap. We activeren het talent en de interesse die er bij scholieren en studenten wel is voor chemisch-technologische studies. We zorgen ervoor dat het bedrijfsleven zich gaat interesseren voor wat voor studies er op chemisch-technologische gebied gegeven worden. En er ontstaat zodoende een ideale mix die ertoe leidt dat de aansluiting tussen studies en arbeidsmarkt steeds nauwer is. Soms, heel soms, is zelfs in de wereld van de bèta’s 1+ 1 dus 3…