VVD en D66: stel besturende student vrij van collegegeld

Source: A.W. (Anne-Wil) Lucas i, published on Monday, February 20 2012.

in Politiek, In de kamer

Een vandaag door VVD en D66 ingediend voorstel maakt het mogelijk dat studenten die een fulltime bestuursjaar doen, geen collegegeld meer hoeven te betalen.

Positief

Een meerderheid in de Tweede Kamer staat positief tegenover het voorstel getiteld ‘Collegegeldvrij besturen’. VVD-onderwijswoordvoerder Lucas: "Na jaren gesteggel is collegegeldvrij besturen eindelijk geregeld. Met dit voorstel krijgen actieve studenten die zich inzetten voor bijvoorbeeld goed onderwijs, een bloeiend verenigingsleven of een ambitieus sportklimaat, volop de ruimte om zich te ontplooien. Dat is goed voor de studenten, voor de universiteit en voor de BV Nederland. Iedereen heeft baat bij studenten die zich breed ontwikkelen." Mede-initiatiefnemer Boris van der Ham (D66): "Het is een simpele maar effectieve oplossing. We zorgen ervoor dat studenten die meer uit hun studietijd willen halen niet worden tegengewerkt, maar juist in hun ambitie worden gestimuleerd."

Geen onderwijs, wel collegegeld

Nu is het nog zo dat studenten die gebruik willen maken van bestuursbeurzen, ingeschreven moeten staan aan een universiteit of hogeschool en dus collegegeld moeten betalen. Lucas: "Voor wat je niet afneemt hoef je niet te betalen. Als deze studenten tijdens hun bestuursjaar geen onderwijs volgen, is het raar dat ze wel collegegeld moeten betalen en dat de overheid daar gemiddeld nog eens 6000 Euro per jaar per student aan bijbetaalt. Dit voorstel maakt daar een einde aan." Lucas en Van der Ham stellen hiertoe een simpele aanpassing in de wet voor waardoor het ontvangen van een bestuursbeurs wordt losgekoppeld van het ingeschreven staan als student. Studenten krijgen zo de mogelijkheid om zich tijdens hun bestuursjaar uit te schrijven van de universiteit, maar door een contract te sluiten met de universiteit houden ze wel recht op een bestuursbeurs en bijvoorbeeld studentenhuisvestiging. Dit uitgeschreven jaar wordt niet meegeteld in de nominale studieduur van de student. Na afloop van het bestuursjaar wordt de studie als gepland hervat. Het is aan de universiteiten zelf om te bepalen voor welke functies dit regime geldt. Van der Ham: "Het kan gaan om bestuurswerk, het bouwen van een solarauto of deelname aan een Olympisch roeiteam. In alle gevallen dient het te gaan om actieve studentenbijdragen die van groot belang zijn voor de ontwikkeling van de student, voor het studieklimaat en voor Nederland."

Positieve reacties

Vanuit de studentenwereld zijn de reacties positief. LKvV voorzitter Jan Boers: "Het bedrijfsleven vindt het belangrijk dat studenten - de werknemers van de toekomst - zich ontwikkelen naast hun studie. Op deze manier wordt de drempel verlaagd om als student tijdsintensieve nevenactiviteiten te ontplooien in beperkte studietijd.". De LKvV en het ISO roepen alle Hogescholen en Universiteiten op om met het voorstel aan de slag te gaan en Collegegeldvrij Besturen aan te bieden aan de studenten. Wel betreuren de LKvV en het ISO dat studenten niet kunnen lenen bij DUO als ze een jaar gebruik gaan maken van de regeling Collegegeldvrij Besturen. Sebastiaan Hameleers, voorzitter van het ISO: "Wij zijn blij dat zo een deel van het actieve studentenleven gewaarborgd kan blijven. Maar ik roep de partijen op om aanvullend te kijken naar extra leenfaciliteiten voor studenten die dat nodig hebben".

Eigen keuze

Volgens het ingediende voorstel is het de eigen keuze van de student of hij of zij de studie wil onderbreken voor een bestuursjaar. Ook is het aan de universiteit zelf om te bepalen of het op basis van dit voorstel een regeling wil opstellen voor collegegeldvrij studeren. Lucas en Van der Ham "De bal ligt nu bij de universiteiten en hogescholen. Wij bieden hen met dit voorstel de ruimte om ambitieuze studenten tegemoet te komen. Als universiteiten een bloeiend studentenleven belangrijk vinden, gaan ze hier volop gebruik maken." De Tweede Kamer zal zich naar verwachting tijdens de behandeling van het Wetsvoorstel Studeren is Investeren buigen over dit onderwerp.

?

Voor meer informatie:

Kamerlid: Anne-Wil Lucas / Boris van der Ham

Voorlichter: Pim van Strien 06-19900776