VVD opent weg naar kwalitatief beter onderwijs

Source: A.W. (Anne-Wil) Lucas i, published on Tuesday, October 4 2011.

in Politiek, In de kamer

De VVD vindt dat het hoger onderwijs in Nederland beter kán en beter moet en heeft voor haar visie over hoe dat te bereiken vandaag Kamerbrede steun gekregen.

Op initiatief van VVD Tweede Kamerlid Lucas stemde de Tweede Kamer vandaag in met de VVD-plannen om selectie aan de poort voor universiteiten met excellente opleidingen mogelijk te maken en bekostiging van onderwijs op basis van kwaliteit in te voeren. Lucas: “Om beter hoger onderwijs in Nederland te bereiken moet de lat voor instellingen in het hoger onderwijs omhoog, moeten instellingen een ambitieuzer studieklimaat creëren en moeten studies beter aansluiten op de arbeidsmarkt. We moeten onze onderwijsinvesteringen beter laten renderen. De vandaag door de Kamer aangenomen moties zijn een belangrijke stap op weg naar die doelstellingen.”

Op basis van de door Lucas ingediende moties, worden straks alle universiteiten in staat gesteld om voor hun excellente opleidingen studenten aan de poort te selecteren. Nu kunnen alleen University Colleges en residentiële instellingen selecteren. Lucas: “Het rendement van opleidingen die mogen selecteren is hoger dan wanneer ze dat niet mogen. Selectie is een goed middel om de juiste student op de juiste plek te krijgen. Uitblinken als scholier of student gaat lonen want je kunt vervolgens naar de beste opleidingen. Selectie leidt tot minder uitval en betere prestaties.”

Naast het introduceren van de mogelijkheden tot selectie, heeft de Tweede Kamer vandaag op basis van de door Lucas ingediende moties ook een eerste stap gezet richting échte kwaliteitsbekostiging. Niet langer zal de bekostiging gebaseerd zijn op hoe succesvol je als onderwijsinstelling bent in het binnenharken van zoveel mogelijk studenten. In plaats daarvan bepaalt straks de kwaliteit van de aangeboden studies het geld dat je als onderwijsinstelling krijgt. Het kwaliteitsoordeel van de NVAO gaat daarbij een grotere rol spelen. “Dit Kabinet vraagt en verwacht veel van studenten, de lat moet voor hen omhoog. Ik wil dat die lat ook omhoog gaat voor instellingen. Studenten betalen voor onderwijs, zij mogen beter onderwijs verwachten. Met deze moties hebben we de Staatsecretaris van Onderwijs de juiste instrumenten in handen gegeven om werk te maken van betere hoger onderwijs”.