Toekomst voor staalindustrie in Nederland - Main contents
Op 28 augustus vond bij Tata Steel in IJmuiden een verkiezingsdebat met Tweede Kamerleden plaats. René Leegte (VVD), Sharon Gesthuizen (SP) en Stientje van Veldhoven (D66) debatteerden over de vraag hoe het staalbedrijf in IJmuiden meer concurrerend kan worden gemaakt.
Theo Henrar, directievoorzitter van Tata Steel Nederland, opende het debat door het belang van de staalindustrie in Nederland te benadrukken: “Europa is belangrijk voor Tata Steel. De staalindustrie heeft aan de wieg van de Europese Unie gestaan met de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal. De interne markt is een zeer belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse staalindustrie. De export bedraagt namelijk 85% van haar volume binnen de Europese Unie. Ook voor de werkgelegenheid is Europa cruciaal. Anderhalf miljoen banen zijn direct gerelateerd aan de export vanuit Nederland naar Europa. Tenslotte is een gelijk speelveld op klimaat- en energiebeleid onmisbaar om met andere staalbedrijven te kunnen concurreren.”
De woordvoerders uit de Tweede Kamer discussieerden met elkaar en met medewerkers van Tata Steel over de toekomst van de staalindustrie in Nederland. Met name de onderwerpen klimaat, energie en grondstoffen passeerden de revue. René Leegte van de VVD stelde dat de Nederlandse industrie momenteel fors in de wind staat. Energie is een belangrijke kostenfactor voor de industrie: “De kosten voor energie moeten voor de staalindustrie meer concurrerend worden gemaakt. De VVD zal zich blijven inzetten om bijvoorbeeld het verschil in transportkosten van elektriciteit tussen Nederland en Duitsland zo snel mogelijk gelijk te trekken.”
Stientje van Veldhoven prees de recycling van staal in Nederland, dat een schoolvoorbeeld is van hoe om te gaan met grondstoffen. Ten aanzien van energiebeleid gaf zij mee dat D66 naast het verhogen van de energiebelasting ook kijkt naar andere prikkels om energie-efficiency in Nederland te verbeteren. “D66 wil de lasten verschuiven van arbeid naar milieu. Dus tegenover een prijsprikkel om energie te besparen zetten we een verlaging van de inkomstenbelasting en fiscale aftrekregelingen om innovatie en energiebesparing te stimuleren en de energievoorziening in Nederland verder te verduurzamen. Bedrijven die minder energie verbruiken hebben namelijk minder kosten en verbeteren daarmee hun concurrentiepositie."
Sharon Gesthuizen benadrukte dat bedrijven elkaar meer moeten opzoeken in samenwerkingsverbanden om te komen tot energie-efficiency. Gesthuizen: “Tata Steel doet al veel aan energie-efficiency in de processen hier in IJmuiden. Het benutten van restwarmte bij de industrie komt langzaam van de grond en is het waard om verder te onderzoeken. De SP vindt dat de overheid daarvoor goede randvoorwaarden moet scheppen om de potentie ervan te kunnen benutten. Een bedrijf als Tata Steel kan daarbij naar mijn mening zeker een rol spelen.”