VVD wil dat emissiehandelssysteem een gelijk mondiaal speelveld krijgt

Source: R.W. (René) Leegte i, published on Friday, February 10 2012, 15:39.

In de Europese Unie zijn luchtvaartmaatschappijen sinds begin dit jaar verplicht deel te nemen aan de handel in emissierechten voor CO2 (ETS). Op die manier wil de EU de maatschappijen dwingen hun CO2-uitstoot te beperken.

Sinds de invoering van dit systeem bestaat er echter groot verzet vanuit de markt omdat ETS de concurrentiepositie van de Europese luchtvaart verslechtert. Gevreesd wordt zelfs voor handelsoorlogen in de hele wereld, als de Europese Commissie stug blijft vasthouden aan het eenzijdig opleggen van ETS. Zo kondigde China al aan haar luchtvaartmaatschappijen te verbieden deel te nemen aan dit systeem. Eerder kondigden ook Amerika en Rusland vergaande tegenmaatregelen aan. Dat kan variëren van wetgeving tot extra heffingen.

Daarom vroegen VVD-Kamerleden René Leegte en Ingrid de Caluwé wat de staatssecretaris concreet gaat doen om te zorgen dat het emissiehandelssysteem een gelijk speelveld krijgt in de wereld. Bekijk hier de video van het mondelinge vragenuurtje waarin René Leegte deze vraag voorlegt aan de staatssecretaris: http://debatgemist.tweedekamer.nl/Player/?mid=1125&sid=7-2-2012