Schriftelijke vragen over zorgen om energievoorziening Saba en Statia.

Source: R.W. (René) Leegte i, published on Thursday, November 10 2011, 15:45.

VRAGEN VAN HET LID LEEGTE EN BOSMAN (BEIDEN VVD) AAN DE MINISTER VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE EN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

1 Heeft u kennisgenomen van het artikel ‘Zorgen om energievoorziening Saba en Statia’?

2 Kunt u aangeven of Saba en Sint Eustatius gegarandeerd blijven van een goede en betrouwbare energievoorziening?

3 Klopt het dat na deze aankoop, Saba en Sint Eustatius twee maanden hebben om een energiebedrijf op te zetten? Is er al sprake van concrete plannen voor het opzetten van dergelijke bedrijven?

4 Klopt het dat Sint Maarten het gebruik van dieselolie voor het opwekken van elektriciteit op Saba en Sint Eustatius jarenlang heeft gesubsidieerd? Zo ja, is er sprake van nieuwe subsidiëring nu Sint Maarten hier niet meer verantwoordelijk voor is? Wordt dit betaald door de opbrengsten uit de verkoop van de aandelen van het energiebedrijf GEBE?

5 Deelt u de zorgen van eilandsraadslid Koos Sneek die vreest dat de energieprijs op de eilanden zal verdubbelen? Zo ja, wordt er gewerkt aan een oplossing die voorkomt dat de eilandbewoners geconfronteerd worden met een twee keer zo hoge energierekening? Zo nee, waarom niet?

6 Is het mogelijk dat de BES-eilanden in aanmerking komen voor de Connecting Europe-faciliteit (CEF), een project van €50 miljard van de EU dat er gedeeltelijk op is gericht om de energienetwerken in Europa te verbeteren en te verduurzamen? Bent u bereid zich in te zetten zodat de BES-eilanden gebruik kunnen maken van deze regeling?